V zimě a zejména teď v době pandemie potřebujeme doplnit vitamin D. A tučné mořské ryby jsou jeho nejlepším zdrojem.
Mořské ryby bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně, což jen málokdo splní. Velká škoda. Vitamin D, který významně posiluje imunitu, je především v rybím tuku. Proto je vhodné jíst alespoň dvakrát za týden jednu porci lososa, makrely, sledě apod. Obsahují 5-45 µg vitaminu D3 na 100 g. Pečený losos se zeleninou, je navíc skvělé dietní jídlo, které vás nejen dobře zasytí, ale dodá i velmi slušnou dávku dalších vitaminu a minerálů. Rybí tuk je totiž opravdu velmi zdravý a odpírat si ho nemusíte ani ve chvíli, kdy potřebujete zhubnout.
Pečený losos se zeleninou
Na 4 porce potřebujete:
- 4 filety čerstvého lososa s kůží
- 1 bio citron
- olivový olej
- kousek másla
- čerstvý rozmarýn
- sůl, pepř
- zeleninu dle chuti (hrášek, kukuřici, brokolici, mrkev, květák)
Postup:
Do zapékací misky položte filety lososa kůží dolů. Osolte, zlehka pokapejte olivovým olejem a citronem. Kolem rozložte syrovou případně mraženou zeleninu, kterou si můžete libovolně nakombinovat, nebo dát i jeden druh. Zeleninu jen zlehka osolte a dejte na ni malé kousky másla. Vložte do rozpálené trouby na 190 stupňů a asi 10 až 15 minut nechte zapékat. Jíst můžete jen takto, zeleniny klidně dejte víc, nebo podávejte s vařenými šťouchanými brambory s jarní cibulkou.