I zcela obyčejné jídlo můžete obměnou surovin povýšit na gastronomický zážitek hodný MasterChefa.
Podzim voní houbami a divokým kořením. A horká voňavá polévka plná skvělých chutí je tou nejlepší podzimní večeří. Zejména když ji neošidíte. Bramboračka s houbami je klasika, ale tuhle variantu jsem jednou zkusila, když jsem doma neměla obyčejný celer, ale jen řapíkatý. A už ji budu dělat asi vždy jenom takhle, protože ta chuť byla nepřekonatelná.
Bramboračka s houbami – suroviny:
- 1 větší cibule
- 4 mrkve
- 4 stonky řapíkatého celeru s natí
- cca 150 g předem podušených hub
- 3 větší brambory
- 100 g másla
- 3 stroužky česneku
- lžíci hladké mouky (nemusí být)
- 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
- koření: dva bobkové listy, tři kuličky jalovce, dvě kuličky nového koření, čerstvě mletý pepř, sůl
- hrst čerstvé majoránky (nebo dvě špetky sušené), hrst nasekané hladkolisté petrželky
Postup:
Veškerou zeleninu a brambory oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek najemno. Na másle orestujte cibuli, pak přidejte mrkev a celer (nasekané listy si ještě schovejte), po chvíli houby, pak česnek, zaprašte moukou (pro bezlepkovou variantu vynechte a na zahuštění přidejte o bramboru víc), přidejte koření, krátce zarestujte, zalijte vývarem a vsypte brambory. Vařte asi 15 minut. Během vaření přidejte nasekanou celerovou nať a úplně ke konci majoránku. Před servírováním přidejte do polévky kostičky opečeného chleba a posypte nasekanou petrželkou.
Další tipy na teplé, rychlé a levné večeře:
Domácí pizza s brokolicí
Pravé slovenské brynzové halušky se slaninou
Bramborové placky s mozzarelou a rozmarýnem