Také pořád marně přemýšlíte, co vařit? V době, kdy většinu času trávíme doma, otázka za milion. A co takhle halušky? Nedali byste si?
Ty pravé brynzové halušky samozřejmě nejlépe chutnají na některé z tatranských chat po túře. Ale pokud marně dumáte, čím nakrmit haldu hladových strávníků, navíc aby to bylo L.R.D. tedy Levné, Rychlé a Delikátní, mám pro vás skvělý typ. Halušky zvládnete připravit během půl hodinky a olizovat se budou všichni. Vyzkoušela jsem už hodně různých receptů, ale tenhle ryzí podtatranský, který jsem odkoukala od své slovenské kamarádky, je podle mě nejlepší. Zkuste a posuďte.
Na brynzové halušky budete potřebovat:
- 5 větších brambor (cca 900 g)
- 2 vajíčka
- cca 250-300 g hladké mouky
- sůl
- 200 g kvalitní slaniny
- 250 g brynzy
Postup:
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Pokud pustí hodně vody, slejte ji. Osolte, přidejte dvě celá vejce a mouku. Té musí být tolik, aby vzniklo hustší těstíčko, které nestéká. Pořádně vymíchejte. Pokud potřebujete připravit bezlepkovou variantu, přidejte bezlepkovou mouku a k ní ještě cca dvě polévkové lžíce solamylu. V tomto případě je dobré kousek těsta vyzkoušet, zda se nerozváří a případně přidat ještě vajíčko a solamyl či mouku. Vzniklé těsto přes tzv. haluškovač (nabízí například Tescoma) nebo speciální cedník s širokými dírami protlačte do vařící osolené vody. Je to trošku pracnější, ale brzy vám to půjde rychle. Halušky je také možné odkrajovat nožem nebo lžící a házet jednu po druhé do vařící vody. Zamíchejte je, ať se neslepí a vařte cca 5 minut. Poté sceďte, prázdný ještě teplý hrnec vraťte na plotýnku a rozpusťte v něm brynzu. Do ní pak nasypte halušky, zamíchejte, posypte předem vyškvařenou slaninou (při vegetariánské variantě použijte smaženou cibulku) nakrájenou na jemné kostičky a hotovo! Skvělá večeře je na stole.