Dobrota největší: Maminčiny kapustové karbanátky. S masem!

Z cyklu rodinné poklady!
foto: Unsplash.com

Jako dítě jsem je milovala! Když je máma smažila, chodila jsem je tajně ujídat. Věděla to, ale dělala, že mě nevidí. Byly tak dobré! Dnes kapustové karbanátky dělám docela často svým klukům a podle všeho jim chutnají úplně stejně, jako kdysi mně.

Vlastně já je miluju pořád! Bez přehánění jsou jedním z mých nejoblíbenějších jídel. A to normálně kapustu moc nemusím. Jenže takhle je to prostě mňam! Recept? Tady je…

foto: Unsplash

Maminčiny kapustové karbanátky

  • 1 středně velká kapusta
  • 1 kg vepřové krkovice nebo bůčku
  • 200 g dobré slaniny
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • sůl, pepř, majoránka

Postup:

Kapustu rozeberte na listy, asi 5 minut povařte, nechte zchladnout a vymačkejte z listů všechnu vodu. Maso umelte spolu s kapustou, cibulí, česnekem a slaninou. Ta by měla být uzená, klidně prorostlejší, ale hodně voňavá. Pokud jde o maso, nejlepší karbanátky jsou z krkovice, ale dá se použít i plecko nebo bok. Jen nesmí být moc prorostlý, karbanátky se pak při pečení rozpadají.

Do umleté směsi rozklepněte vejce, osolte, opepřete, trochu zahustěte strouhankou a rozmělněte majoránku. Směs pak pěkně rukama pořádně promíchejte a tvarujte zhruba na dlaň velké karbanátky. Máma ještě před pečení na každý udělala nožem mřížku. Smažte nejlépe na sádle, ale pokud si chcete trochu ulehčit práci a zároveň i odlehčit jídelníček, vyskládejte karbanátky na plech a upečte při cca 180 stupních v troubě.

Nejlepší přílohou je bramborová kaše a kyselá okurka.

Další skvělé osvědčené recepty:






Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související