Italská klasika: Domácí těstoviny s houbami a šalvějí

Oblíbená kombinace, která nezklame
foto: Unsplash

Máte chuť na něco lehčího a přitom delikátního? Blížící se půst, která má trvat od Popeleční středy 22. února až do Velikonoc,  konkrétně do Zeleného čtvrtka 6. dubna. k tomu přímo svádí. A těstoviny s houbami jsou dokonalé postní jídlo.

Nejen Češi jsou milovníci hub. Zejména v severní Itálii jsou těstoviny s houbami velmi oblíbené. Italové milují hříbky i lišky, samozřejmě lanýže ale nepohrdnou ani žampiony. V původním znění tohoto receptu jsou právě hříbky a menší množství lišek, ale můžete dát to, co zrovna máte. I s žampiony je to moc dobré. Nám doma to ale nejvíc chutná právě s liškami a menším množstvím malých tvrdých hříbků. Ten pravý italský recept ještě počítá s malým množstvím pancetty do základu, ale velmi dobře ladí i tato vegetariánská (postní) kombinace.

Na těstoviny s houbami a šalvějí pro 4 osoby potřebujete:

  • lasagne z 500 g hladké mouky a 5 vajec nebo cca půl kila koupených kvalitních těstovin
  • 200 g hub
  • máslo
  • 100 g parmezánu
  • hrst čerstvých případně sušených (těch asi polovic) šalvějových lístků
  • sůl a pepř

Postup:

Z mouky a vajec zadělejte hladké těsto. Zabalte jej do igelitového sáčku a nechte v lednici alespoň hodinu a víc odpočinout. Pak nejlépe na strojku vyválejte široké nudle (lasagne). Nechte je zaschnout. Mezitím si připravte houby, nakrájejte je na plátky, lišky na půlky. Osmahněte je na směsi olivového oleje a másla a asi 20 minut mírně duste. Nesolte! Na závěr, když jsou houby měkké, přidejte šalvěj, opepřete a ještě přidejte kousek másla. Sundejte z ohně. Těstoviny uvařte na zkus a s trochou vody z vaření přidejte k houbám. Promíchejte a ihned podávejte posypané sýrem. Solte až těstě před jídlem.

Proč jíst houby?

Důvodů, proč si houby neodpírat, je určitě více. Tak za prvé jsou nízkokalorické (obsahují až 90% vody), dále poskytují zejména vitaminy B a D i minerální látky jako je selen, draslík, zinek a měď. Obsahují také prebiotika, neboli nestravitelné sacharidy, které často pocházejí z vlákniny. Jejich hlavním úkolem je výživa probiotik, tedy mikroorganismů či bakterií, které pomáhají při trávení a udržují správnou funkci střev. Některé studie hovoří i o tom, že houby zpomalují stárnutí, zejména pokud jimi ve stravě nahradíme červené maso. V rámci studie publikované v dubnu 2021 v časopise Nutrition Journal vědci zjistili, že účastníci studie, kteří konzumovali jednu porci hub denně, ve srovnání s těmi, kteří konzumovali jednu porci červeného masa, měli o 35 procent nižší riziko úmrtí.

Zdroj: nase-rec.ujc.cas.cz, www.ncbi.nlm.nih.gov, everydayhealth.com


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související