Italská klasika: Domácí těstoviny s houbami a šalvějí

Oblíbená kombinace, která nezklame
foto: Unsplash

Máte chuť na něco lehčího a přitom delikátního? Pak těstoviny s houbami budou to pravé.

Nejen Češi jsou milovníci hub. Zejména v severní Itálii jsou těstoviny s houbami velmi oblíbené. Italové milují hříbky i lišky, samozřejmě lanýže ale nepohrdnou ani žampiony. V původním znění tohoto receptu jsou právě hříbky a menší množství lišek, ale můžete dát to, co zrovna máte. I s žampiony je to moc dobré. Nám doma to ale nejvíc chutná právě s liškami a menším množstvím malých tvrdých hříbků. Ten pravý italský recept ještě počítá s malým množstvím pancetty do základu, ale velmi dobře ladí i tato vegetariánská kombinace.

Na těstoviny s houbami a šalvějí pro 4 osoby potřebujete:

  • lasagne z 500 g hladké mouky a 5 vajec nebo cca půl kila koupených kvalitních těstovin
  • 200 g hub
  • máslo
  • 100 g parmezánu
  • hrst čerstvých případně sušených (těch asi polovic) šalvějových lístků
  • sůl a pepř

Postup:

Z mouky a vajec zadělejte hladké těsto. Zabalte do igelitového sáčku a nechte v lednici alespoň hodinu a víc odpočinout. Pak nejlépe na strojku vyválejte široké nudle (lasagne). Nechte je zaschnout. Mezitím si připravte houby, nakrájejte je na plátky, lišky na půlky. Osmahněte je na směsi olivového oleje a másla a asi 20 minut mírně duste. Nesolte! Na závěr, když jsou houby měkké, přidejte šalvěj, opepřete a ještě přidejte kousek másla. Sundejte z ohně. Těstoviny uvařte na zkus a s trochou vody z vaření přidejte k houbám. Promíchejte a ihned podávejte posypané sýrem. Solte až těstě před jídlem.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související