Jak na domácí těstoviny? Trik italských šéfkuchařů

domácí těstoviny
foto: PxHere

Přesto, že kvalitní pastu si lze už bez problémů koupit, stále platí, že domácí těstoviny jsou levné a chuťově o několik tříd výš, než ty průmyslově vyráběné. A když znáte správný postup, povedou se vám vždy.

Základem každého dobrého těsta jsou jen tři věci. Mouka, vajíčka a sůl. Otázka, zda přidávat olej je zbytečná, nedává se. Jiné to je s výběrem mouky, o tom lze vést debaty donekonečna. Co kuchař, to jiný názor. Asi už jste slyšeli, že nejlepší na těstoviny je semolinová mouka, která se získává z tvrdozrnné pšenice, protože má oproti klasické pšenici řadu výhod. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek a má nižší glykemický index než běžná pšeničná mouka. Nerozváří a těstoviny tudíž nelepí. Proto se z ní nejčastěji dělají špagety či další druhy těstovin, které se podávají z omáčkou. Ale například na přípravu plněných těstovin nebo lasagní zase tak ideální není.

Často se můžete setkat i s tím, že se mouky na přípravu těstovin různě míchají, pravdou ale je, že mnoho italských šéfkuchařů se spokojí s běžnou kvalitní hladkou moukou a žádné speciální většinou nepoužívají. To platí zejména tehdy, pokud si domácí těstoviny připravují sami a hned je podávají.

Za to vajíčka by měla být co nejčerstvější a čím kvalitnější tím lepší. Pak už je to jednouché.

Jak na domácí těstoviny?

Základní recept:
500 g hladké mouky
4 vajíčka,
sůl

Pokud potřebujete víc nebo méně porcí, vždy počítejte na 100 g mouky jedno větší vejce.

Postup:
Kdo chce, může vypracovat těsto ručně, ale mnohem jednodušší je to v robotu. Do hnětací mísy nasypte mouku, do ní rozklepněte vejce, přidejte sůl a vypracujte hladké, vláčné těsto. Musí se opravdu důkladně vypracovat, to správné musí být pružné, hladké a nelepivé. Při ruční práci je postup obdobný. Vysypte na vál mouku, do důlku rozklepněte vejce, osolte a rukama začněte těsto vypracovávat. Nejdříve se zdá, že se drobí a nikdy nespojí, ale vydržte, po několika minutách se vám pod rukama začne krásně spojovat v hladký bochánek. Pokud by se přeci jen příliš drobilo, každá mouka saje jinak a také záleží na velikosti vajec, přidejte pár lžic studené vody.

A teď ten důležitý bod. Hotové těsto zabalte do igelitového sáčku a dejte alespoň na půl hodinky do lednice. Mouka v těstě se tzv. zapaří, a to je pak kompaktnější a mnohem lépe se s ním pracuje. Netrhá se a je více vláčné. Odležet ho můžete nechat i do druhého dne, ale ne déle, čerstvá vejce se v něm po dvou a více dnech zkazí a je na vyhození.

Z hotové těsta pak začněte vyrábět těstoviny dle libosti. Na strojku vám půjdou i špagety nebo tagliatelle. Nebo těsto jednoduše vyválejte na placku a rozkrájejte na nudle, širší pláty na lasagne či fleky. Hotové těstoviny pak poprašte moukou a nechte (klidně i několik hodin) zaschnout. Vaří se jen cca 3 minuty v hodně osolené vodě, čím větší hrnec tím lépe. Na lasagne můžete dát čerstvé pláty těsta rovnou, žádné předváření není třeba.

Vyrábět můžete z tohoto těsta i plněné domácí těstoviny například ravioli.

Zdroj: www.allrecipes.com, www.thespruceeats.com, www.bbcgoodfood.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související