Krok za krokem: Jak na domácí ravioly?

foto: Unsplash

Je s nimi sice trochu práce, ale ta chuť to rozhodně vynahradí. Pokud jste někdy v Itálii jedli pravou domácí pastu, určitě jste si říkali, jak to jen dělají, že je to tak dobré. Vyzkoušeli jsme!

To kouzlo je ukryté v jednoduchosti. Pár kvalitních surovin úplně stačí. A správný postup při vaření samozřejmě. Takže pokud máte chuť na pravé domácí ravioly (nebo správně po italsku ravioli), pojďte se je s námi naučit.

Příprava není složitá, jen to chce trochu cviku. Možná se vám, tak jako mně, napoprvé nepovedou úplně dokonalé, ale to nevadí, dobré určitě budou, za to vám ručím. Já je zkoušela s ricottovo-špenátovou náplní, ale plnit se dají i směsí sýrů s přídavkem bylinek (šalvěj, tymián nebo bazalka), nadrobno pokrájenou pancettou se sušenými rajčaty a mozzarellou nebo mou oblíbenou směsí ricotty, parmazánu a vlašských ořechů.

foto: Unsplash

Těch ale nedávejte moc, stačí jen špetka, jsou hodně výrazné. S náplněmi si můžete vyhrát podle své chuti, do některým můžete přidat stroužek česneku a lžičku mascarpone, do další bylinky, nebo citronovou kůru a piniové oříšky.

foto: Unsplash

Na domácí ravioly s ricottou a špenátem potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • 250 g ricotty
  • 200 g mraženého nebo lépe cca 500 g čerstvého špenátu
  • 100 g parmazánu nebo pecorina
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • máslo

Nejdříve si zadělejte těsto a nechte ho zabalené odpočívat v lednici. Z ricotty, špenátu (zmrazený rozehřejte a vymačkejte z něj všechnu vodu, čerstvý jen nasekejte), a 50 g sýra vymíchejte náplň. Ochuťte česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem. Dejte do lednice odpočinout.



Z těsta nejlépe na strojku vyválejte tenké pláty.

ravioly postup

Foto: Jitka Lubojacká

Na každý dejte za sebou kupičku náplně, přiklopte dalším plátem a čtverce odkrojte.

ravioly postup

Správné množství náplně musíte vychytat, ale zhruba dávejte jednu vrchovatou lžičku. / foto: Jitka Lubojacká

Takhle to dělají v Itálii, protože tak poměrně snadno připraví hodně porcí naráz. Další možnost, je, že vykrájíte čtverce a každý přehněte roh k rohu, aby vznikl malý pirožek. Okraje znovu musíte zmáčknout. Nebo si můžete pořídit tvořítko, do kterého dáte těsto, náplň přiklopíte a je to. Přiznám se, že jsem vyzkoušela dvě a ravioly pokaždé špatně držely. Ale možná jsem jen nešikovná… Ten tradiční italský způsob je podle mě nejefektivnější.

ravioly postup

Okraje musíte opravdu dobře zmáčknout, aby vám náplň při vaření „nezmizela“. Foto: Jitka Lubojacká

Okraje vždy zmáčkněte vidličkou. Naplněné ravioly vkládejte do vroucí osolené vody a vařte cca 3 minuty. Uvařené pak vložte do pánve, kde jste si předem rozpustili máslo a smíchali je na hustší omáčku s nastrouhaným parmazánem. Přidat můžete ještě najemno pokrájenou bazalku, petrželku nebo šalvěj.

Nebo si rozvařte několik pokrájených oloupaných rajčat (lze vzít i z konzervy) zakápnutých trochou olivového oleje, s česnekem a bylinkami. Osolte, opepřete a hotovo. I tahle omáčka je na pravé italské raviolli skvělá.





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související