Pokud máte chuť si okořenit život barevných skvěle chutnajícím jídlem, mám pro vás skvělý tip. Tenhle recept zaručeně nadchne i gurmány. A ač tak vypadá, nevyžaduje velké kuchařské umění. Stačí dodržet recept.
Pokud si chcete pochutnat jako v prvotřídní restauraci, doporučuji tento recept. Vepřová panenka se sýrovou krustou je skvělá na pohled, ale hlavně báječně chutná! A zvládne ji i velmi průměrný kuchař. Tak pojďme na to.
Vepřová panenka se sýrovou krustou, křupavou kapustou, opečenou dýní a omáčkou demi-glace
Potřebujete:
- 1 očištěnou vepřovou panenku
- 100 g parmezánu
- 3 plátky toustového chleba
- 4 listy kapusty
- cca 200 g dýně
- 4 malé brambory
- máslo
- sůl, pepř
- půl deci dobrého sladkého červeného vína
- olej na smažení
- omáčku demi-glace popř. půl deci dcl dobrého hovězího vývaru
Postup:
Nejprve si připravte dýni. Pokrájejte ji na kostičky, pokapejte olejem a dejte asi na 15 minut zapéct do trouby. Listy kapusty povařte asi 3 minuty v horké vodě a dejte odpočívat do ledové lázně, aby neztratila barvu. Brambory oloupejte (kvalitní s tenkou slupkou nemusíte) a uvařte vcelku. Toustový chléb na sucho opečte, podrťte na hrubší strouhanku a smíchejte s parmazánem. Panenku osolte, opepřete a zprudka opečte ze všech stran. Pak ji vyndejte do misky, potřete strouhankou se sýrem a dejte na cca 5-10 minut pod gril zapéct. Mezitím do výpeku po mase vlijte víno, nechte trochu odvařit, přidejte demi-glace (případně vývar), nechte chvíli zredukovat a přidejte asi lžíci másla. Už nevařte, jen nechte na velmi mírném plameni hřát. Do omáčky přidejte opečenou dýni, brambory pokrájené na plátky a kapustu, prohřejte a ihned podávejte s rozkrájeným masem.