Vepřová panenka se sýrovou krustou, křupavou kapustou a dýní

Chutná ještě lépe než vypadá
foto: Sebastian Coman

Pokud máte chuť si okořenit život barevných skvěle chutnajícím jídlem, mám pro vás skvělý tip. Tenhle recept zaručeně nadchne i gurmány. A ač tak vypadá, nevyžaduje velké kuchařské umění. Stačí dodržet recept.

Pokud si chcete pochutnat jako v prvotřídní restauraci, doporučuji tento recept. Vepřová panenka se sýrovou krustou je skvělá na pohled, ale hlavně báječně chutná! A zvládne ji i velmi průměrný kuchař. Tak pojďme na to.

Vepřová panenka se sýrovou krustou, křupavou kapustou, opečenou dýní a omáčkou demi-glace

Potřebujete:

  • 1 očištěnou vepřovou panenku
  • 100 g parmezánu
  • 3 plátky toustového chleba
  • 4 listy kapusty
  • cca 200 g dýně
  • 4 malé brambory
  • máslo
  • sůl, pepř
  • půl deci dobrého sladkého červeného vína
  • olej na smažení
  • omáčku demi-glace popř. půl deci dcl dobrého hovězího vývaru

Postup:

Nejprve si připravte dýni. Pokrájejte ji na kostičky, pokapejte olejem a dejte asi na 15 minut zapéct do trouby. Listy kapusty povařte asi 3 minuty v horké vodě a dejte odpočívat do ledové lázně, aby neztratila barvu. Brambory oloupejte (kvalitní s tenkou slupkou nemusíte) a uvařte vcelku. Toustový chléb na sucho opečte, podrťte na hrubší strouhanku a smíchejte s parmazánem. Panenku osolte, opepřete a zprudka opečte ze všech stran. Pak ji vyndejte do misky, potřete strouhankou se sýrem a dejte na cca 5-10 minut pod gril zapéct. Mezitím do výpeku po mase vlijte víno, nechte trochu odvařit, přidejte demi-glace (případně vývar), nechte chvíli zredukovat a přidejte asi lžíci másla. Už nevařte, jen nechte na velmi mírném plameni hřát. Do omáčky přidejte opečenou dýni, brambory pokrájené na plátky a kapustu, prohřejte a ihned podávejte s rozkrájeným masem.


Delikátní večeře: Steak s omáčkou demi-glace a portským vínem

Steak s demi-glace a portským vínem
foto: archiv redakce

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související