Připravit domácí těstoviny je lehčí, než si myslíte

Ta nejlepší pasta, jakou jste kdy jedli
foto: Unsplash

Moje nejranější vzpomínka na babičku je ta, jak stojí u kuchyňské linky a válí nudle. Domácí těstoviny dělala pravidelně. Do polévky, ale běžně jsme je měli s tvarohem, máslem a cukrem. Ta největší dobrota pod sluncem!

Aby mě zabavila, také mi vždy kousek těsta dala a já hnětla a válela s ní. Dokonce mi pořídila takový malý vál s válečkem… Na moji lásku k domácím těstovinám bylo zaděláno. Později jsem těstoviny samozřejmě kupovala. Léta. Proč, asi nemusím vysvětlovat. To se ale nedávno změnilo. Stačí si totiž jednou udělat vlastní čerstvé a ten rozdíl je tak obrovský, že ty kupované chcete použít jen v krajní nouzi. Já už si dokonce pořídila i strojek na těstoviny. Ta chuť za to zkrátka stojí.

Tenhle recept, který vás dnes naučím, je jednoduchý, vyzkoušený, ověřený, a naprosto skvělý a univerzální. Připravit z něj můžete jakoukoli pastu. A například lasagne jsou z něj nepřekonatelné. Jiný nepotřebujete.

Recept na těsto:

Pro 4 osoby potřebujete:
400 g hladké mouky, ideálně semolinové, ale klidně můžete použít 00 nebo i obyčejnou. I z ní jsou těstoviny moc dobré.
4 vajíčka, čím kvalitnější tím lépe
sůl

Pokud potřebujete víc nebo méně porcí, vždy počítejte na 100 g mouky jedno vejce.

Postup:
Kdo chce, může vypracovat těsto ručně, já používám robot. Do hnětací mísy nasypu mouku, do ní rozklepnu vejce, přidám sůl a nechám stroj, ať pracuje. Je to rychlé a bez práce. Těsto se totiž musí opravdu důkladně vypracovat, to správné musí být pružné, hladké a nelepivé. A to chvilku trvá. Při ruční práci ale zase ušetříte za posilovnu. V takovém případě vysypte na vál mouku, do důlku rozklepněte vejce, osolte a rukama začněte těsto vypracovávat. Nejdříve se zdá, že se drobí a nikdy nespojí, ale vydržte, po několika minutách se vám pod rukama začne krásně spojovat v hladký bochánek. Ten pak zabalte do igelitového sáčku a dejte alespoň na půl hodinky do lednice. Těsto se tzv. zapaří a jde krásně vyválet. Hotové těstoviny pak poprašte moukou a nechte chvíli (klidně i 2- 3 hodiny) zaschnout. Vaří se jen cca 3 minuty v osolené vodě. Na lasagne ovšem dávám čerstvé pláty těsta rovnou, žádné předváření není třeba.

Recepty na skvělá jídla z domácích těstovin

Těstoviny s boloňskou omáčkou
Špenátové lasagne
Italské kuře

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související