Připravit DOMÁCÍ TĚSTOVINY je lehčí, než si myslíte

Ta nejlepší pasta, jakou jste kdy jedli
domácí těstoviny
foto: archiv redakce

Moje nejranější vzpomínka na babičku je ta, jak stojí u kuchyňské linky a válí nudle.

Aby mě zabavila, také mi vždy kousek těsta dala a já hnětla a válela s ní. Dokonce mi pořídila takový malý vál s válečkem… Na moji lásku k domácím těstovinám bylo zaděláno. Později jsem těstoviny samozřejmě kupovala. Léta. Proč asi nemusím vysvětlovat. To se ale nedávno změnilo. Stačí si totiž jednou udělat vlastní čerstvé a ten rozdíl je tak obrovský, že ty kupované budete chtít použít jen v krajní nouzi. Já už si dokonce pořídila i strojek na těstoviny. Ta chuť za to zkrátka stojí.

Tenhle recept, který vás dnes naučím, je jednoduchý, vyzkoušený, ověřený, a naprosto skvělý a univerzální. Připravit z něj můžete jakoukoli pastu. A například lasagne jsou z něj nepřekonatelné. Jiný nepotřebujete.

Recept na těsto:

Pro 4 osoby potřebujete:
400 g hladké mouky, ideálně semolinové, ale klidně můžete použít 00 nebo i obyčejná. I z ní jsou těstoviny moc dobré.
4 vajíčka, čím kvalitnější tím lépe
sůl

Pokud potřebujete víc nebo méně porcí, vždy počítejte na 100 g mouky jedno vejce.

Postup:
Kdo chce, může vypracovat těsto ručně, já používám robot. Do hnětací mísy nasypu mouku, do ní rozklepnu vejce, přidám sůl a nechám stroj, ať pracuje. Je to rychlé a bez práce. Těsto se totiž musí opravdu důkladně vypracovat, to správné musí být pružné, hladké a nelepivé. A to chvilku trvá. Při ruční práci ale zase ušetříte za posilovnu. V takovém případě vysypte na vál mouku, do důlku rozklepněte vejce, osolte a rukama začněte těsto vypracovávat. Nejdříve se zdá, že se drobí a nikdy nespojí, ale vydržte, po několika minutách se vám pod rukama začne krásně spojovat v hladký bochánek. Ten pak zabalte do igelitového sáčku a dejte alespoň na půl hodinky do lednice. Těsto se zapaří a jde krásně vyválet. Hotové těstoviny pak poprašte moukou a nechte chvíli zaschnout. Vaří se jen cca 3 minuty v osolené vodě. Na lasagne ovšem dávám čerstvé pláty těsta rovnou, žádné předváření není třeba.

Recepty na skvělá jídla z domácích těstovin

Těstoviny s boloňskou omáčkou
Špenátové lasagne
Italské kuře

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související