Pokud přemýšlíte, co o víkendu upéct máme zaručený tip. Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou je dobrota, po které se jen zapráší.
Úplně nejvíc chutná ještě trošku teplý a když ho doplníte vanilkovou zmrzlinou, máte delikatesu jako z prvotřídní cukrárny. Použít můžete v podstatě jakékoli ovoce, důležité je s ním nešetřit a dát ho opravdu dostatek. To samé platí i o drobence. Mnoho lidí má před kynutým těstem respekt, ale úplně zbytečně. Je mnohem jednodušší než třeba klasický piškot. Stačí dodržet správný postup a úspěch je zaručený. Kynutý koláč s borůvkami vmžiku provoní celý byt.
Na kynutý koláč s borůvkami potřebujete:
- 30 dkg hladké mouky
- 10 dkg másla
- 6 dkg práškového cukru
- 2 dkg droždí
- 2 žloutky
- cca 100 ml vlažného mléka
- vanilkový cukr
- špetka soli
- citronovou kůru
- 300 g borůvek
Postup:
Z droždí, 2 dkg cukru, trochy teplého mléka a 1/4 mouky zadělejte kvásek a nechte ho přikrytá na teple kynout asi 15 minut. Pak do něho přidejte změklé máslo, žloutky, zbytek mouky a cukru, sůl, citronovou kůru a vlažným mlékem zadělejte těsto. Dobře ho vařečkou nebo v robotu vypracujte. Pak přikryjte utěrkou a nechte vykynout. Musí zhruba zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto vyválejte na placku a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto vysypte borůvky případně jiné ovoce (dá se udělat i s marmeládou) a posypte drobenkou, připravenou z 100 g hrubé mouky, 60 g másla a 60 g cukru. Vložte do trouby a pečte na 160 stupňů asi 30 minut.