Sladký víkend: Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou

Klasika, která nezklame!
foto: Pinterest

Pokud přemýšlíte, co o víkendu upéct máme zaručený tip. Kynutý koláč s borůvkami a drobenkou je dobrota, po které se jen zapráší.

Úplně nejvíc chutná ještě trošku teplý a když ho doplníte vanilkovou zmrzlinou, máte delikatesu jako z prvotřídní cukrárny. Použít můžete v podstatě jakékoli ovoce, důležité je s ním nešetřit a dát ho opravdu dostatek. To samé platí i o drobence. Mnoho lidí má před kynutým těstem respekt, ale úplně zbytečně. Je mnohem jednodušší než třeba klasický piškot. Stačí dodržet správný postup a úspěch je zaručený. Kynutý koláč s borůvkami vmžiku provoní celý byt.

Na kynutý koláč s borůvkami potřebujete:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 10 dkg másla
  • 6 dkg práškového cukru
  • 2 dkg droždí
  • 2 žloutky
  • cca 100 ml vlažného mléka
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • citronovou kůru
  • 300 g borůvek

Postup:

Z droždí, 2 dkg cukru, trochy teplého mléka a 1/4 mouky zadělejte kvásek a nechte ho přikrytá na teple kynout asi 15 minut. Pak do něho přidejte změklé máslo, žloutky, zbytek mouky a cukru, sůl, citronovou kůru a vlažným mlékem zadělejte těsto. Dobře ho vařečkou nebo v robotu vypracujte. Pak přikryjte utěrkou a nechte vykynout. Musí zhruba zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto vyválejte na placku a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto vysypte borůvky případně jiné ovoce (dá se udělat i s marmeládou) a posypte drobenkou, připravenou z 100 g hrubé mouky, 60 g másla a 60 g cukru. Vložte do trouby a pečte na 160 stupňů asi 30 minut.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související