Hraběnčin koláč není jen buchta na plech

Takhle ho peče cukrářská elita
foto: Alex Ivrs

Sezona jablek klepe na dveře. A s ní přichází i otázka, co z nich upéct. Hraběnčin koláč je majstrštyk mojí mámy, umí ho dokonale. Ale já od cukrářů okoukala i jinou variantu. Sofistikovanější! A přitom vlastně jednodušší…

Moučníků z jablíček je nepřeberné množství. Ovšem hraběnčin koláč je tak trochu jiná liga. Ta sněhová krusta mu dodává noblesu a dokážu si představit, že ho opravdu dělávali na zámcích pro hraběnku. V chalupách se pekly spíš buchty…

Připravit ho můžete samozřejmě klasicky na plech, s nastrouhaným těstem navrch, jak se to běžně dělává. Ale pokud zkusíte tuhle variantu, asi už u ní zůstanete. Jednak skvělé vypadá a vlastně mi i chutná víc. Zkuste a uvidíte. A otázku, zda bez rozinek nebo s, si vyřešte sami. Já dávám jen ořechy.

Delikátní hraběnčin koláč do kulaté formy

Na těsto:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 125 g másla
  • špetka soli

Na náplň:

  • 4 větší jablka
  • hrst vlašských ořechů
  • vanilkový cukr
  • špetku skořice, badyánu, hřebíčku

Postup:

Do mouky přidejte kypřící prášek (stačí i méně než půlka), rozklepněte žloutky, bílky si dejte stranou. Máslo, žloutky, cukr i špetku soli přidejte k mouce a zadělejte hladké těsto. Můžete v robotu, ale lepší je to rukama, vše se krásně spojí. Nejdříve se drolí a lepí, ale postupně je krásně kompaktní a hladké. Kdyby ne, přidejte asi lžíci mléka, každá mouka saje jinak. Zabalte ho do folie a dejte aspoň na hodinku odpočinout do lednice. Klidně i přes noc.

Odpočaté těsto vmačkejte rukama do máslem vymazané formy a propíchejte vidličkou. Navrch naskládejte pokrájená jablka. V původní receptu na hraběnčin koláč se jablka strouhají, ale když je jen pokrájíte na slabé plátky, nepustí tolik šťávy a chutnají lépe. Posypte cukrem, kořením a nahrubo mletými ořechy. Ušlehejte bílky s lžící cukru a rozetřete na koláč.

Pečte na 160 stupňů asi 10 minut, poté troubu stáhněte na 140 a nechte koláč „dosušit“ dalších asi 15 minut, dokud krusta lehce nezezlátne.


Klasika jinak: Dokonalý jablečný štrúdl z jogurtového těsta

Jablečný štrúdl z jogurtového těsta
foto: Jitka Lubojacká

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související