Sezona jablek klepe na dveře. A s ní přichází i otázka, co z nich upéct. Hraběnčin koláč je majstrštyk mojí mámy, umí ho dokonale. Ale já od cukrářů okoukala i jinou variantu. Sofistikovanější! A přitom vlastně jednodušší…
Moučníků z jablíček je nepřeberné množství. Ovšem hraběnčin koláč je tak trochu jiná liga. Ta sněhová krusta mu dodává noblesu a dokážu si představit, že ho opravdu dělávali na zámcích pro hraběnku. V chalupách se pekly spíš buchty…
Připravit ho můžete samozřejmě klasicky na plech, s nastrouhaným těstem navrch, jak se to běžně dělává. Ale pokud zkusíte tuhle variantu, asi už u ní zůstanete. Jednak skvělé vypadá a vlastně mi i chutná víc. Zkuste a uvidíte. A otázku, zda bez rozinek nebo s, si vyřešte sami. Já dávám jen ořechy.
Delikátní hraběnčin koláč do kulaté formy
Na těsto:
- 30 dkg hladké mouky
- 10 dkg moučkového cukru
- 3 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 prášku do pečiva
- 125 g másla
- špetka soli
Na náplň:
- 4 větší jablka
- hrst vlašských ořechů
- vanilkový cukr
- špetku skořice, badyánu, hřebíčku
Postup:
Do mouky přidejte kypřící prášek (stačí i méně než půlka), rozklepněte žloutky, bílky si dejte stranou. Máslo, žloutky, cukr i špetku soli přidejte k mouce a zadělejte hladké těsto. Můžete v robotu, ale lepší je to rukama, vše se krásně spojí. Nejdříve se drolí a lepí, ale postupně je krásně kompaktní a hladké. Kdyby ne, přidejte asi lžíci mléka, každá mouka saje jinak. Zabalte ho do folie a dejte aspoň na hodinku odpočinout do lednice. Klidně i přes noc.
Odpočaté těsto vmačkejte rukama do máslem vymazané formy a propíchejte vidličkou. Navrch naskládejte pokrájená jablka. V původní receptu na hraběnčin koláč se jablka strouhají, ale když je jen pokrájíte na slabé plátky, nepustí tolik šťávy a chutnají lépe. Posypte cukrem, kořením a nahrubo mletými ořechy. Ušlehejte bílky s lžící cukru a rozetřete na koláč.
Pečte na 160 stupňů asi 10 minut, poté troubu stáhněte na 140 a nechte koláč „dosušit“ dalších asi 15 minut, dokud krusta lehce nezezlátne.
Klasika jinak: Dokonalý jablečný štrúdl z jogurtového těsta
