Když jahodové knedlíky, tak jaké?

Naučte se oboje!
foto: Unsplash

Sezona jahod pomalu nabírá na obrátkách a s ní i klasická otázka, co s nimi. Jahodové knedlíky jsou oblíbené snad v každé rodině, ale rozhodnout, zda jsou lepší tvarohové nebo kynuté, vlastně nejde. Každý si hájí ty své. Jediným řešením tak je, naučit se oboje.

Již ve středověku se jahody používaly k lékařským účelům. Staří Římané věřili, že zmírňují projevy melancholie, mdlob, zánětů, horečky a prospívají ledvinám. K nám se první jahodníky (dnes jich rozlišujeme až 300 druhů) dostaly až mnohem později. Jejich pěstování se rozšířilo během 19. století, ale okamžitě si získaly obrovskou popularitu. Plným právem.

Jahody obsahují kromě vitaminů A, B, E i vysoké procento vitaminu C, uvádí se, že 8 jahod ho má v sobě více než jeden pomeranč. Proto bychom je měli jíst ideálně čerstvé, vařením se vitamin C rychle ztrácí. Ale také v nich najdeme nezanedbatelné množství, kyseliny listové, draslíku, vápníku, hořčíku, železa i zinku a především manganu. Toho obsahují nejvíc, ze všech druhů ovoce. Mangan je stopový prvek, bez kterého nemohou správně působit enzymy potřebné pro látkovou výměnu také podporuje činnost mozku. Jeho nedostatek se projevuje únavou, bolestmi kloubů i stavy podrážděnosti.

Jahody se doporučuje jíst v kombinaci se smetanou či jogurtem, protože obsahují poměrně vysoké procento kyseliny šťavelové a mléčné výrobky ji neutralizují. Ale pokud se bavíme o dobrotách z jahod, v mnoha rodinách vítězí jahodové knedlíky. Ale také nastává boj, které jsou lepší. Tvarohové nebo kynuté?

Droždí versus tvaroh

Každopádně obě těsta nejsou vůbec složitá a pokud se vám nechce jahody balit, doporučujeme uvařit malé knedlíky bez náplně, jahody či jiné ovoce jen krátce provařit na hustou omáčku a knedlíky s ní polít. Tvaroh, cukr a máslo navrch samozřejmě nesmí chybět. Je to rychlé a možná i lepší než s jahodou uvnitř. A jak těsta připravit? Zde jsou oba osvědčené a vyzkoušené recepty. Zkuste a rozhodněte. Tvarohové nebo kynuté?

Jahodové knedlíky kynuté

Potřebujete:

  • 500 g hrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 20 g cukru
  • 1 vejce
  • sůl

Postup: Mouku nasypte do mísy, do důlku rozdrobte droždí, posypte cukrem, pokapejte asi dvěma lžícemi vlažného mléka, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Pak do mouky rozklepněte vajíčko, přidejte sůl (ne na kvásek), přilijte mléko a vymíchejte hladké těsto. Nechte asi 45 minut kynout na teplém místě. Pak vykrajujte malé kousky a do každého zabalte jahodu. Nebo jen připravte menší kuličky a uvařte knedlíky neplněné. Vkládejte je do vroucí vody a vařte podle velikosti asi 10 minut. Poté jeden knedlík na zkoušku, vyjměte, roztrhněte a když je uvařený, vyndejte všechny. Uvařené vždy propíchněte vidličkou, aby vyšla pára. Podávejte s omáčkou z jahod, s cukrem, nastrouhaným tvrdým tvarohem a rozpuštěným máslem.

Jahodové knedlíky tvarohové

Potřebujete:

  • 30 g másla
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 500 g hrubé mouky
  • cca 1/2 l mléka
  • 2 vejce
  • sůl

Postup: V míse promíchejte mouku, tvaroh, máslo a sůl, mléko přilévejte postupně. Každá mouka saje jinak a když ho přidáte moc, bude těsto hodně lepivé. Těsto nenechte dlouho stát, zřídlo by. Rozválejte ho na placku, rozkrájejte na čtverce a do každého zabalte jahodu. Nebo jen uválejte v dlaních kuličky, které polijete jahodovou omáčkou až po uvaření. Vařte v osolené vodě 5 až 8 minut podle velikosti.

Zdroj: healthy.com, rozhlas.cz, www.besthealthmag.ca



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související