Za odměnu: Jahodové košíčky s krémem z mascarpone

Mlsání dovoleno!
foto: Unsplash

Košíčky naplněné lahodným krémem s čerstvými jahodami… To ani není mlsání, ale poezie!

Komu se nechce péct, může si košíčky z křehkého těsta samozřejmě koupit. Pak už je příprava opravdu jednoduchá a zvládne ji úplně každý. Pokud ale chcete tenhle dezert povýšit na luxusní záležitost, upečte si vlastní. Pro fajnšmekry přikládám i druhou variantu krému. Klidně si udělejte oba a pak hlasujte, který je lepší. Já to vidím na remízu!

Jahodové košíčky s krémem z mascarpone

Potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g mascarpone
  • 150 g creme fresh (nebo tučné zakysané smetany)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce kakaa
  • jahody

Postup:

Z mouky, másla, cukru, kakaa a vejce vypracujete hladké těsto. Dejte do lednice na 2 hodiny odpočinout. Pak z něj vyválejte asi 5 mm silnou placku, rozkrájejte na čtverce podle velikosti formiček, ty vymažte máslem a vmáčkněte těsto. Zbylé okraje odkrojte. Dna košíčků propíchejte. Pečte na 160 stupňů asi 15 minut. Pokud vám těsto zbyde, upečte z něj sušenky, které pak můžete spojit krémem, do kterého rozmáčknete pár jahod.

Mascarpone smíchejte se smetanou a cukrem. Případně ještě přislaďte. Pokud chcete krém pikantnější, přidejte šťávu z poloviny limetky.

Vychladlé košíčky naplňte krémem a ozdobte jahodami.

Vanilkový krém

V šálku smetany rozmíchejte vanilkový pudink a dvě lžíce cukru. V hrnci zahřejte 400 ml smetany na vaření, vlijte rozmíchaný pudink a asi 3 minuty za stálého míchání vařte. Odstavte a vmíchejte 100 g másla a dva žloutky. Nechte vychladnout a pak krémem naplňte košíčky. Přidat můžete navrch ušlehanou smetanu a pak jahody naložené v cukru.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související