Sladká chuť čerstvě utrženého ovoce a spousta dalších vzpomínek z dětství. To vše se skrývá za jediným receptem, který se předává z generace na generaci. Babiččiny jahodové knedlíky zkrátka nic nepřekoná.
Jestli jste je ještě nikdy sami doma nezkoušeli, tohle je ta správná chvíle. Jahodová sezóna je totiž stále v plném proudu. Využijte příležitosti, vyrazte na samosběr jahod nebo na vlastní zahrádku a pusťte se do knedlíků třeba hned o víkendu.
Jaké knedlíky se vařily dříve?
Ovocné knedlíky k české gastronomii patří už několik století. Knedlíky na sladko jsou specialitou nejen české, ale i rakouské, bavorské a polské kuchyně. První česky psaný recept na sladké knedlíky pochází ze 17. století, kdy se připravovaly smažením, plnily se švestkami a sypaly tvarohem. V bohatších domácnostech se navíc přelévaly máslem. Jako vařené se začaly podávat až později. Tehdy se jim ještě říkalo obálky nebo kulivále. Zajímavostí je, že knedlíky plněné švestkami, byly oblíbeným jídlem následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda D´Este, a úplně nejoblíbenějším jídlem T. G. Masaryka. Patřily mezi oblíbená jídla i básníka Jana Nerudy, který jim dokonce složil hold v jednom ze svých fejetonů.
Jaká mouka je na ovocné knedlíky nejlepší?
Pro přípravu lahodných tvarohových knedlíků je nejlepší použít hrubou mouku. Tento typ je specifický především pro českou a slovenskou kuchyni. Používá se často na tradičnější recepty. Neobešly by se bez ní halušky, nudle do polévky, ale ani správné knedlíky, včetně těch ovocných. Při nákupu mouky se spoléhejte na osvědčené značky a dejte si dobrý pozor, aby nebyla stará nebo nebyl sáček při nákupu roztržený či jinak poškozený. Je dobré poohlédnout se také po výsledcích nezávislých testů, které jsou volně přístupné, a zvolit nejlepší poměr ceny a kvality.
Lahodné jahodové knedlíky
Potřebujete:
- 130 g hrubé mouky. Mouky použijte tolik, aby těsto bylo vláčné a dobře se s ním pracovalo
- 250 g měkkého tvarohu – polotučného v alobalu (když použijete ve vaničce, musíte dát více mouky)
- 1 žloutek
- špetku soli
- čerstvé jahody
Na posyp:
- rozehřáté máslo
- moučkový cukr
- nastrouhaný tvrdý tvaroh
- lesní jahody
Postup: Z hrubé mouky, tvarohu, vejce a špetky soli vypracujte vláčné těsto. Těsto nechte chvilku odpočinout. Nesmí se vám ale lepit na prsty. Kousek těsta uštípněte, vytvarujte z něj placičku, zabalte do ní jahodu a uválejte z toho knedlíček. Z tohoto množství těsta vytvoříte asi 15 knedlíčků. Nakonec knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 12 minut.
Co nevíte o jahodách?
Jahody byly dříve považovány pro svou chuť za luxusní ovoce, a byly jim připisovány afrodiziakální účinky. Obsahují kromě vitaminů A, B, E i vysoké procento vitaminu C. Proto bychom je měli jíst ideálně čerstvé, vařením se vitamin C rychle ztrácí. Také v nich najdeme širokou škálu minerálů – kyselinu listovou, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek a především mangan. Toho obsahují nejvíc ze všech druhů ovoce. Mangan je velmi důležitý pro naši látkovou výměnu a podporuje rovněž činnost mozku. Jeho nedostatek se projevuje únavou, bolestmi kloubů i stavy podrážděnosti.
zdroj: www.babiccinavolba.cz, www. ceskatelevize.cz, www. irozhlas.cz, healthy.com