Mlsání na víkend: Jahodové košíčky s krémem z mascarpone

foto: Unsplash

Sezona jahod je v plném proudu a pokud nevíte, co z nich připravit, zkuste košíčky naplněné lahodným krémem a čerstvými jahodami. Příprava je velmi snadná, výsledek famózní.

Jahody se pěstovaly už ve starém Římě, ale lidé je velmi pravděpodobně jedli od pravěku, což dokazují mnohé archeologické výzkumy. O jejich pozdější popularizaci se zasloužili především mniši, kteří je začali pěstovat ve středověku ve svých klášterních zahradách. Dnešní zahradní odrůdy vznikly křížením několika druhů, z nichž některé byly do Evropy přivezené až po objevení Ameriky. Velkou zásluhu na kvalitě dnešních sladkých plodů má zahradník Ludvíka XV.  Antoino Duchesne, kterému se povedlo zkřížit  jahodník virginský a chilský, což mělo za následek vznik nové odrůdy, která se stala základem všech pozdějších. Na území Čech a Moravy se jahody začali v širší míře pěstovat až v 19. století.

Jahody byly dříve považovány pro svou chuť za luxusní ovoce, a byla jim připisovány afrodiziakální účinky. Obsahují kromě vitaminů A, B, E i vysoké procento vitaminu C. Proto bychom je měli jíst ideálně čerstvé, vařením se vitamin C rychle ztrácí. Také v nich najdeme širokou škálu minerálů – kyselinu listovou, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek a především mangan. Toho obsahují nejvíc ze všech druhů ovoce. Mangan je velmi důležitý pro naši látkovou výměnu a podporuje rovněž činnost mozku. Jeho nedostatek se projevuje únavou, bolestmi kloubů i stavy podrážděnosti.

Košíčky s krémem z mascarpone

Potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g mascarpone
  • 150 g creme fresh (nebo tučné zakysané smetany)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce kakaa
  • jahody

Postup:

Z mouky, másla, cukru, kakaa a vejce vypracujete hladké těsto. Dejte do lednice na 2 hodiny odpočinout. Pak z něj vyválejte asi 5 mm silnou placku, rozkrájejte na čtverce podle velikosti formiček, ty vymažte máslem a vmáčkněte těsto. Zbylé okraje odkrojte. Dna košíčků propíchejte. Pečte na 160 stupňů asi 15 minut. Pokud vám těsto zbyde, upečte z něj sušenky, které pak můžete spojit krémem, do kterého rozmáčknete pár jahod. Mascarpone smíchejte se smetanou a cukrem. Případně ještě přislaďte. Pokud chcete krém pikantnější, přidejte šťávu z poloviny limetky. Komu se nechce péct, může si košíčky z křehkého těsta samozřejmě koupit. Pak už je příprava opravdu jednoduchá a zvládne ji úplně každý. Pokud ale chcete tenhle dezert povýšit na luxusní záležitost, upečte si vlastní. Vychladlé košíčky naplňte krémem a ozdobte jahodami. Pro fajnšmekry tu máme i další variantu krému. Klidně vyzkoušejte obě. Dají se i velmi dobře kombinovat

Vanilkový krém

V šálku smetany rozmíchejte vanilkový pudink a dvě lžíce cukru. V hrnci zahřejte 400 ml smetany na vaření, vlijte rozmíchaný pudink a asi 3 minuty za stálého míchání vařte. Odstavte a vmíchejte 100 g másla a dva žloutky. Nechte vychladnout a pak krémem naplňte košíčky. Přidat můžete navrch ušlehanou smetanu a pak jahody naložené v cukru.



Zdroj: theconversation.com, Inc.com, The Washington Post, thespruceeats.comhealthy.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související