Sladký týden: Hrníčková čokoládová bábovka s jahodami. Upečená v cukuletu

Foto: Unsplash

Čím si osladit život? Čokoláda a jahody je osvědčená kombinace, která prostě funguje. Je skvělá ve všech podobách, ale tahle čokoládová bábovka s jahodami je prostě dokonalá a navíc její příprava je doslova ultra jednoduchá. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Pokud jste si někdy položili lehce kacířskou otázku, zda je dobré jíst víc čokolády, pak vězte, že odpověď není jednoznačná. Záleží především jakou čokoládu zvolíte. Konzumace té kvalitní bez většího obsahu cukru a mléčného tuku je rozhodně pro náš organismus příznivá. Ovšem nevěřte mýtům, že musí mít co nejvyšší obsah kakaa. Pokud ho má více jak 80 %, má taková čokoláda suchou, až drobivou konzistenci a je velmi hořká. Jde spíš o surovinu pro výrobu dalších čokoládových delikates a k přímé konzumaci ani není určená. Pokud z ní ale připravíte například čokoládovou polevu, bude skvělá.

Zvedá čokoláda náladu?

Čokoláda obsahuje tři látky, které mají přímý vliv na funkci našeho mozku. Tryptofan je aminokyselina, kterou mozek používá k výrobě serotoninu, tedy hormonu zodpovědného za naše příjemné pocity. Fenylethylalanin, podporuje přitažlivost a vzrušení. Naše tělo ho v hojném začíná vyrábět, když jsme zamilovaní. V kombinací s dopaminem, působí také jako antidepresivum. A konečně je tu theobromin, což je slabý stimulant, který spolu s kofeinem vytváří kýžený pocit euforie.

I to je jistě důvod, proč na opojné účinky čokolády lidé přišli už před staletími. Mnohem dříve, než Kryštof Kolumbus objevil Ameriku. Kakaovníky rostly v blízkosti Amazonky už 4000 let před Kristem. První objevili lahodnou chuť kakaových bobů zřejmě staří Mayové a podle posledních výzkumů už nejméně 600 let před Kristem vařili nápoje připomínající kakao. Rozdrcené boby míchali s dalšími ingrediencemi – vodou, kukuřičnou moukou, kořením a medem. A přidávali je i do mnoha jídel.

Hrníčková čokoládová bábovka s jahodami

Potřebujete:

  • 3 hrnky (cca 2 dcl) polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek smetany
  • 1 kypřicí prášek
  • 3 vajíčka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 30 dkg kvalitní nastrouhané hořké čokolády
  • na polevu:
  • 100 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
  • 80 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • cukr dle chuti
  • jahody

Postup: Nejprve smíchejte všechny suché ingredience, pak rozklepněte vejce a přidejte smetanu a olej. Vymíchejte těsto do hladka a nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte při 170 stupních cca 30-40 minut. Hotovou bábovku vyklopte a ještě teplou polijte čokoládovou polevou. Tu připravte na vodní lázni. Do smetany nalámejte čokoládu a pozvolna za stálého míchání rozpusťte. Nevařte. Chcete-li mít polevu hezky lesklou, přidejte ještě kousek másla. Na závěr ozdobte jahodami.

Proč jíst čerstvé jahody?

Ve středověku se jahody používaly i k lékařským účelům. A staří Římané dokonce věřili, že zmírňují projevy melancholie, mdlob, zánětů, horečky a prospívají ledvinám. K nám se první jahodníky (dnes jich rozlišujeme až 300 druhů) dostaly mnohem později. Jejich pěstování se rozšířilo během 19. století, ale okamžitě si získaly obrovskou popularitu.

Jahody obsahují kromě vitaminů A, B, E i vysoké procento vitaminu C. Proto bychom je měli jíst ideálně čerstvé, vařením se vitamin C rychle ztrácí. Také v nich najdeme velkou škálu minerálů – kyselinu listovou, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek a především mangan. Toho obsahují nejvíc ze všech druhů ovoce. Mangan je stopový prvek, velmi důležitý pro naši látkovou výměnu a podporuje rovněž činnost mozku. Jeho nedostatek se projevuje únavou, bolestmi kloubů i stavy podrážděnosti.

Zdroj: theconversation.com, Inc.com, The Washington Post, thespruceeats.com, healthy.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související