Z cyklu rodinné poklady: Babiččin třený hruškový koláč s marcipánem

foto: Unsplash

V každé rodině se najde evergreen, bez kterého by se žádná větší rodinná sešlost neobešla. A u nás je to tenhle babiččin třený hruškový koláč.

Recept na něj prý pochází už od prababičky, která kdysi sloužila ve Vídni v rodině jednoho oficíra. Tam se ho pro naučila. A od té doby si na něm pochutnáváme. Nedávno jsem v obchodě objevila české hrušky, což mě docela překvapilo, vzhledem k roční době, ale když je měli, musela jsem je koupit a koláč si upéct. Byl jako vždy famózní. Marcipán mu dává naprosto originální chuť, ale pokud ho nemáte rádi, použijte plátky mandlí, nebo klidně nic. Dobrý bude i tak. Babička ho jednou na zkoušku místo marcipánu, který zrovna neměla, zkusila posypat trochou perníku a musím říct, že i tahle kombinace měla něco do sebe. Někdy ji zase zkusím.

Na babiččin třený hruškový koláč potřebujete:

  • 60 dkg másla
  • 40 dkg moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 200 ml mléka
  • špetku soli

Postup: Změklé máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny. Pak přidejte prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí. Nakonec vlijte mléko a přidejte sníh z bílků. Těsto rozetřete do větší kulaté formy (nejlépe keramické), posypte nastrouhaným marcipánem, případně mandlemi a naskládejte na něj oloupané půlky hrušek. Jsou-li málo sladké, můžete ještě pocukrovat vanilkovým cukrem. Peče se při cca 170 stupních asi 35 minut. Skvěle chutná i s kopcem čerstvé šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související