Z cyklu rodinné poklady: Babiččin třený hruškový koláč s marcipánem

foto: Unsplash

V každé rodině se najde evergreen, bez kterého by se žádná větší rodinná sešlost neobešla. A u nás je to tenhle babiččin třený hruškový koláč.

Recept na něj prý pochází už od prababičky, která kdysi sloužila ve Vídni v rodině jednoho oficíra. Tam se ho pro naučila. A od té doby si na něm pochutnáváme. Nedávno jsem v obchodě objevila české hrušky, což mě docela překvapilo, vzhledem k roční době, ale když je měli, musela jsem je koupit a koláč si upéct. Byl jako vždy famózní. Marcipán mu dává naprosto originální chuť, ale pokud ho nemáte rádi, použijte plátky mandlí, nebo klidně nic. Dobrý bude i tak. Babička ho jednou na zkoušku místo marcipánu, který zrovna neměla, zkusila posypat trochou perníku a musím říct, že i tahle kombinace měla něco do sebe. Někdy ji zase zkusím.

Na babiččin třený hruškový koláč potřebujete:

  • 60 dkg másla
  • 40 dkg moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 200 ml mléka
  • špetku soli

Postup: Změklé máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny. Pak přidejte prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí. Nakonec vlijte mléko a přidejte sníh z bílků. Těsto rozetřete do větší kulaté formy (nejlépe keramické), posypte nastrouhaným marcipánem, případně mandlemi a naskládejte na něj oloupané půlky hrušek. Jsou-li málo sladké, můžete ještě pocukrovat vanilkovým cukrem. Peče se při cca 170 stupních asi 35 minut. Skvěle chutná i s kopcem čerstvé šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související