Zapomenuté recepty: Povidlové kraple z roku 1918

foto: Unsplash

Miluju staré recepty a s velkou chutí a vášní je vyhledávám, kde se dá. Vždy mě překvapí, jak i přes sto let staré recepty skvěle fungují. Jsou tak jednoduché a přitom geniální. Jako tento na povidlové kraple.

Moje babička pocházela z Polska a jedním z neoblíbenějších jídel mého dětství byly pirožky. Babička je dělala z nudlového těsta, plnila směsí brambor, smažené cibulky a tvarohu s trochou šunky. Milovala jsem je, ale nikdy se mi tak nepovedly jako babičce. Ty její byly prostě nedostižné. Vzpomněla jsem si na ně, když jsem v kuchařce První republika u stolu od Jaroslava Vašáka objevila recept na povidlové kraple z roku 1918. Ten recept je sice vlastně úplně jiný, přesto mi to nedalo a musela jsem je vyzkoušet. A moc nám všem chutnaly.

Na povidlové kraple potřebujete:

  • 15 uvařených brambor
  • 2-3 vejce
  • trocha vlažné vody a rozehřátého másla
  • sůl
  • hladkou mouku
  • povidla
  • tvaroh nebo opraženou strouhanku na posypání

Postup:

Brambory nastrouhejte, přidejte vejce, trochu vody s máslem a mouky tolik, aby se vytvořilo nepříliš hutné, kompaktní a nelepivé těsto. Hned ho rozválejte na tenčí placku, nařežte na čtverce a na každý dejte lžičku povidel. V původní receptu je napsáno, že: „Cípy se přes příč spojí a zavírají.“ Což jsem si vysvětlila stejně, jako se dělají právě pirožky. Čtverec přehnete na půl, strany spojíte a můžete je ještě zmáčknout vidličkou nebo prsty. Vaří se podle velikosti 5-10 minut dokud nevyplavou a hned se polévají máslem. Před podáváním se sypou opraženou strouhankou, případně tvarohem nebo mákem.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související