Zapomenuté recepty: Povidlové kraple z roku 1918

foto: Unsplash

Miluju staré recepty a s velkou chutí a vášní je vyhledávám, kde se dá. Vždy mě překvapí, jak i přes sto let staré recepty skvěle fungují. Jsou tak jednoduché a přitom geniální. Jako tento na povidlové kraple.

Moje babička pocházela z Polska a jedním z neoblíbenějších jídel mého dětství byly pirožky. Babička je dělala z nudlového těsta, plnila směsí brambor, smažené cibulky a tvarohu s trochou šunky. Milovala jsem je, ale nikdy se mi tak nepovedly jako babičce. Ty její byly prostě nedostižné. Vzpomněla jsem si na ně, když jsem v kuchařce První republika u stolu od Jaroslava Vašáka objevila recept na povidlové kraple z roku 1918. Ten recept je sice vlastně úplně jiný, přesto mi to nedalo a musela jsem je vyzkoušet. A moc nám všem chutnaly.

Na povidlové kraple potřebujete:

  • 15 uvařených brambor
  • 2-3 vejce
  • trocha vlažné vody a rozehřátého másla
  • sůl
  • hladkou mouku
  • povidla
  • tvaroh nebo opraženou strouhanku na posypání

Postup:

Brambory nastrouhejte, přidejte vejce, trochu vody s máslem a mouky tolik, aby se vytvořilo nepříliš hutné, kompaktní a nelepivé těsto. Hned ho rozválejte na tenčí placku, nařežte na čtverce a na každý dejte lžičku povidel. V původní receptu je napsáno, že: „Cípy se přes příč spojí a zavírají.“ Což jsem si vysvětlila stejně, jako se dělají právě pirožky. Čtverec přehnete na půl, strany spojíte a můžete je ještě zmáčknout vidličkou nebo prsty. Vaří se podle velikosti 5-10 minut dokud nevyplavou a hned se polévají máslem. Před podáváním se sypou opraženou strouhankou, případně tvarohem nebo mákem.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související