Ratatouille po provensálsku. Každou zeleninu je třeba opéct zvlášť

foto: Unsplash

Jídla, která jsou tak dobrá, že se rozšířila mnohem dál než za hranice svého vzniku, si postupně začínají žít svým životem. Každý kuchař, který je připravuje, si je přizpůsobí podle svého. A vzniká tak mnoho variant stejného jídla. Originál je ale vždy jen jeden.

Umíte správně připravit ratatouille? Tohle oblíbené francouzské jídlo má už po světě tolik bratříčků, že často zapomínáme, jak má opravdu chutnat.

Jak asi víte, tato zeleninová směs má svůj domov v Provence, odkud pochází tento původní recept. Jde o typické jednoduché venkovské jídlo, které vzniklo z potřeby využít vše, co právě dozrávalo a bylo zrovna po ruce. Jedlo se většinou s chlebem jako plnohodnotné jídlo. První zmínky o ratatouille se objevují v osmnáctém století, ale dá se předpokládat, že kořeny tohoto jídla sahají mnohem dál do historie.

Název vznikl spojením slov rata (bašta, dobrota) a touiller (míchat). A přesně o to jde. Kouzlo tohoto jídla je totiž v tom, že jednotlivé (dobré) komponenty připravíte samostatně a poté je smícháte. Uvedená množství zeleniny jsou samozřejmě jen přibližná, v tomto případě deko sem, deko tam, ale poměr surovin, pokud možno zachovejte.

Ačkoli ratatouille pochází z Francie, velmi podobná jídla byla běžná také v Baskicku a Katalánsku, a existují dokonce názory, že právě odtud se dostala na jih Francie. Další teorií je, že podobný pokrm se připravoval už v římských dobách, ale chutnal trochu odlišně, protože rajčata a cukety se v té době ještě v Evropě nepěstovaly. Recept prý byl ale v mnohém podobný. Z hlavního jídla se ratatouille stalo dnes spíše přílohou, často se podává s masem, s rybami, jako předkrm nebo také jako hlavní chod s rýží.

Ratatouille po provensálsku

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 červené papriky
  • půl kila čerstvých vyzrálých rajčat nebo loupaných z konzervy
  • 750 g cuket
  • 300 g lilku
  • 400 g cibule
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • špetka cukru
  • 3-4 stroužky česneku
  • bouguet garni neboli svazek bylinek: stonek řapíkatého celeru, petrželka, bobkový list, rozmarýn, šalvěj

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, osmažte na oleji ve velké pánvi lehce do zlatova a odložte stranou.

Celé papriky opečte se všech stran hodně do tmava, vložte na talíř, přikryjte pokličkou a nechte zapařit. Pak je oloupejte a nakrájejte na větší kusy.

Rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte na kousky a na oleji s česnekem, svazkem bylinek, pepřem, solí a špetkou cukru povařte asi 20 minut.

Lilky a cukety nakrájejte na půl či čtvrt kolečka a zprudka opečte.

Do pánve k rajčatům přidejte všechny komponenty, promíchejte, aby se všechny chutě spojily, zakápněte olejem, vsypte natrhanou bazalku a ihned horké podávejte.

Zdroj: www.gamberorossointernational.com, www.marmiton.org



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související

Napsat komentář