Ve světě téhle dobrotě říkají crullers. Smažené kousky odpalovaného nebo i kynutého těsta jsou známé po celém světě a v různých variacích se objevují ve většině kuchyní. My jsme klasický recept zkusili obměnit a smažené věnečky jsme naplnili žloutkovým krémem. Výsledek nás mile překvapil.
V USA a Kanadě jsou crullers velmi oblíbené a jí se většinou polité sladkou polevou. Název téhle laskominy je s největší pravděpodobností odvozen od holandského slova krullen, což znamená stočit či zakroutit. A za oceán je přivezli právě Holanďané. Oblíbené ale byly v celé západní i severní Evropě. V severním Německu se zejména na Silvestra připravuje něco podobného pod názvem hirschhörner (jelení rohy). V Dánsku sladkým, zatočeným a smaženým kouskům těsta říkají klejner a ve Švédsku klenäter, oba názvy jsou prý odvozeny z němčiny. Sladké „krucánky“ mohou mít různou podobu, kolečka či malé kuličky jsou ale nejčastější.
Smažené věnečky z odpalovaného těsta se připravují vlastně obdobně jako ty pečené, ale když odpalované těsto usmažíte, dostanete chuťově úplně jinou variantu tohoto oblíbeného moučníku. Vlastně se tak trochu podobají ve Španělsku oblíbeným churros, které se ovšem jí neplněné a namáčí se do čokoládové omáčky.
Odpalovaného těsta se nebojte
Mnozí se odpalovaného těsta zbytečně obávají, přitom je úplně jednoduché. Když dodržíte následující postup, povede se vám vždy. Do hrnce se silnějším dnem nalijte mléko společně s vodou, osolte, zahřejte, přidejte máslo a těsně před varem nasypte prosátou mouku. Stáhněte plamen a míchejte až se těsto začne krásně lesknout a je z něj kompaktní „hrouda“. Trvá to minimálně pět minut. Pak ho nechte téměř vychladnout a zašlehejte do něho vajíčka, nejlépe robotem, aby bylo těsto hezky provzdušněné. Hotové těsto se pak přendá do cukrářského sáčku a na pečicí papír se stříkají věnečky o průměru 6 cm. Ty se pak pečou v troubě nebo smaží jako v tomto případě.
Smažené věnečky se žloutkovým krémem
Jako první si připravte krém. Na něj potřebujete:
- 450 ml 12% smetany
- 3 žloutky
- 80g cukru krystal
- 40 g škrobu
- 50 g másla
- vanilkový lusk
Do misky vlijte smetanu, přidejte půlku vanilkového lusku i s vyškrabanými semínky a na vodní lázni nechejte zahřát. Ve druhé míse smíchejte žloutky s cukrem a škrobem. Na žloutkovou směs nalijte horké mléko, promíchejte a vraťte nad vodní lázeň. Zahřívejte a míchejte několik minut, dokud směs nezhoustne. Pak sundejte z lázně a vmíchejte máslo. Horký krém přikryjte a dejte ho do lednice vychladnout.
Na věnečky budete potřebovat: 250 g mléka, 110 g másla, špetku soli, 220 g hladké mouky, 4 vajíčka, citronovou kůru. Těsto připravte podle výše uvedeného návodu. Věnečky stříkejte na menší kousky pomaštěného papíru a nechte sklouznout do horkého oleje. Smaží se asi 2 minuty z obou stran. Hotové je pak můžete polít polevou připravenou z asi 300 g cukru a 70 g čerstvé citronové šťávy. Nebo je po vychladnutí rozřízněte, naplňte žloutkovým krémem a pocukrujte.
Zdroj: www.delightedcooking.com, www.worldturndupsidedown.com