Na cestách za gurmánskými zážitky: Churros

foto: Unsplash

Každý, kdo kdy navštívil Španělsko nebo Mexiko, se s touhle dobrůtkou určitě setkal. Patří k národním pokladům a prodává se téměř na každém rohu. Churros si můžete dát k snídani, svačině nebo jen tak, když máte chuť osladit si život. A připravit si je můžete i doma.

O původu churros existuje hned několik verzí a těžko se jen domýšlet, která z nich je správná. Jedna z nich praví, že sladká dobrůtka dostala své jméno podle ovcí plemene churra, protože její tvar připomíná jejich rohy. Něco pravdy na tom může být, španělští pastevci na severu Španělska, kde se tyto ovce pěstují, opravdu smažili tyčinky z mouky, vody a soli a jedli je obalené v cukru.

Další z verzí ale vypráví, že recept na pochoutku do Evropy přivezli portugalští námořníci, kteří objevili podobné jídlo v severní Číně s názvem „YouTia“. Tam se tyto smažené tyčinky jedly naslano. A když se Španělé o nové kulinářské pochoutce od svých sousedů dozvěděli, naučili se ji připravovat po svém. Těstem naplnili válec s pístem a tryskou zvaný churrero z něj vytlačovali tyčinky nebo spirály s hvězdicovitým průřezem, které na rozpáleném oleji osmažili do zlatova a hned obalili v cukru. Přišli totiž na to, že podélné vroubky usnadňují rychlé prosmažení. Tvar připomínající roh ovce, ale hraje povstanou roli i v této části příběhu.

Ale ať už to byli pastevci či námořníci, jisté je, že během 16. století se sladké tyčinky churros rozšířily do nového světa, kde se je Španělé naučili jíst kromě cukru a skořice i s čokoládou. A základ pro voňavou legendu byl jednou provždy vytvořen.

Domácí churros

Recept je poměrně snadný, vlastně se jedná o jednoduché odpalované těsto, podobné jako například na větrníky. Jen se churros nepečou v troubě, ale vytlačují se do horkého oleje a rychle smaží. Horké se pak ihned obalují v cukru se skořicí a nejčastěji ještě namáčejí do čokoládové omáčky. Tu vytvoříte tak, že v zahřáté šlehačce rozpustíte za pomalého míchání tabulku kvalitní čokolády.

Na churros potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 2 lžíce nejlépe třtinového cukru
  • 300 ml vody
  • 1 vejce
  • 75 ml olivový olej nebo másla + olej na smažení

Postup:

Vodu s olejem či máslem a solí přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu přisypávejte mouku. Míchejte a míchejte až se z těsta vytvoří kompaktní koule. Do vychladlého pak zašlehejte vejce. Těstem naplňte cukrářský sáček s hvězdicovitým koncem a vytláčejte válečky do horkého oleje. Smaží se zprudka a krátce do zlatova.

zdroj: foodicles.com, www.coeurdexocolat.com



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související