Před Vánoci se má jíst lehce, a i když si krevety s půstem běžně nespojujeme, ryby jsou přece postní jídlo, takže nakonec proč by nemohly být i mořské plody?
Uznávám, tohle jídlo je klasicky letní, ale protože krevety miluju, obhájím si ho i teď v zimě. Navíc čerstvé mořské plody jsou k dostání po celý rok, takže já si je udělám kdykoli na ně dostanu chuť. A to je dost často. Tak krásný advent!
Na krevety na víně a česneku pro dvě osoby potřebujete:
- cca 300 gramů očištěných krevet
- 2 stroužky česneku
- 50 ml kvalitního suchého bílého vína
- 1 lžíce nakrájené plocholisté petržele
- 1 chilli paprička
- máslo
- olivový olej
- sůl
- pár rajčat na ozdobu
Postup:
Krevety očistěte, zbavte hlaviček a střívek. Kdo chce, může hned i oloupat, ale dají se připravit i s krunýřky, které se pak sundávají až při jídle. Na středně rozpálenou pánev nalijte asi dvě lžíce olivového oleje a začněte opékat krevety. Asi po pěti minutách přidejte chilli papričku, po chvíli česnek (pozor nesmí zhnědnout), pak přilijte víno a nechte chvilku zredukovat. Na závěr přidejte asi lžíci až dvě másla, aby vznikla krémovitá emulze, kterou krevety polijete. Úplně na závěr posypte petrželí a ihned podávejte. Nejlépe chutnají s pár cherry rajčaty, bílou čerstvou bagetou a bílým vínem. Rajčata také můžete do pánve přihodit ke konci přípravy a krátce je osmahnout.