Krémová karotková polévka. Zahřeje na těle i na duši

Za 20 minut uvařeno!
foto: Unsplash

Sychravý den si žádá jídlo, které zasytí, zahřeje, a navíc potěší chuťové buňky. A to přesně splňuje horká karotková polévka, kterou můžete připravit ve veganské, vegetariánské i masožroutské verzi. Postup se liší jen malinko.

Karotková polévka je v našich končinách trochu opomíjená. Mnozí si při vyslovení jejího názvu vzpomenou na mateřskou školku, ale věřte, že ta, podle tohoto receptu, chutná vážně skvěle a u dětí by dost možná neprošla. Nabídnu vám ten základní, ale vyzkoušené mám i různé variace, takže věřím, že ji budete vařit opakovaně, byť v různých variantách. Uzpůsobit jde i pro ty, kteří nejedí maso, nebo nemohou lepek.

Krémová karotková polévka

Potřebujete:

  • svazek karotky nebo 5 větších mrkví
  • 1lžíci másla nebo olivového oleje
  • 4 plátky pancetty
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 litr vývaru (kuřecí, zelinový)
  • 300ml smetany nebo kokosového mléka
  • sůl, pepř, petržel nebo koriandr
  • opečené kostičky toustového chleba nebo dýňová semínka

Postup:

Plátky slaniny opražte do křupava. Přidejte máslo nebo olej, pokrájenou cibuli a osmažte. Vložte pokrájenou karotku nebo mrkev, osmahněte, přidejte pokrájený česnek a zalijte vývarem. Vařte asi 15-20 minut. Pak rozmixujte ponorným mixérem, zalijte smetanou a už nevařte, jen nechte prohřát. Na závěr pro zjemnění přidejte kousek másla. vyškvařenou slaninu pokrájejte na kostičky a posypte jimi polévku. Přidejte opečené kostičky chleba, petrželku a hned podávejte. Tahle verze bez chleba je vhodná i pro celiaky. Dozdobit a dochutit ji můžete i opečenými kousky cibule.

Pro vegetariány vynechte slaninu jinak postupujte stejně. Vegany i ostatní nadchne verze šmrncnutá Asií. Slaninu také vynechte, použijte jen olej a místo smetany dejte kokosové mléko a na závěr koriandr a semínka.


Polévka pro chladné večery: Kukuřičný krém

foto: archiv redakce

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související