Polévka pro chladné večery: Kukuřičný krém

Sytá a lahodná
foto: archiv redakce

Není to úplně tradiční česká polévka, ale je skvělá! Pokud ji doma nevaříte, začněte.

Jíst kukuřici jen ve formě popcornu je škoda. Upravit ji můžete na sto způsobů – jako přílohu, přidat do teplého i studeného zeleninového salátu, skvělá je i jako součást různých masitých jídel. Nebo z ní uvařte polévku. Kukuřičný krém je dobrota, kterou pro jemně nasládnou chuť milují děti, ale s chilli má ten správný říz i pro dospělé. Navíc je hotová za 15 minut komplet. A dá se připravit i v různých obměnách, s kostičkami opečené slaniny či chleba, dalšími bylinkami nebo v bezlepkové variantě, kdy doporučené množství mouky jen nahradíte kukuřicí navíc. Nejlepší je pracovat z čerstvou nebo mraženou. Té v konzervě se raději vyhněte. Není tak dobrá a polévka z ní je trochu mdlá.

Na kukuřičný krém potřebujete:

  • 450 g zrnek sladké kukuřice
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 250 ml smetany (12%)
  • 1-2 chilli papričky
  • hrst nasekané zelené petrželky
  • sůl, pepř

Postup:

Na másle osmahněte ve větším hrnci kukuřici. Zhruba pětinu si ji odeberte a nechte stranou. Přidejte mouku, zasmahněte a přidejte nasekanou chilli papričku a vývar. Zamíchejte a vařte přibližně 10 minut. Potom rozmixujte ponorným mixérem na jemný krém. Přidejte zbylou kukuřici a smetanu. Prohřejte, ale už nevařte. Na závěr vsypte nasekanou hladkolistou petržel, případně i jinou bylinku. Velmi zajímavá je varianta s mátou, úplně jiná zase s bazalkou. Kdo chce může přidat i trochu čerstvého chilli přímo do talíře.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související