Není to úplně tradiční česká polévka, ale je skvělá! Pokud ji doma nevaříte, začněte.
Jíst kukuřici jen ve formě popcornu je škoda. Upravit ji můžete na sto způsobů – jako přílohu, přidat do teplého i studeného zeleninového salátu, skvělá je i jako součást různých masitých jídel. Nebo z ní uvařte polévku. Kukuřičný krém je dobrota, kterou pro jemně nasládnou chuť milují děti, ale s chilli má ten správný říz i pro dospělé. Navíc je hotová za 15 minut komplet. A dá se připravit i v různých obměnách, s kostičkami opečené slaniny či chleba, dalšími bylinkami nebo v bezlepkové variantě, kdy doporučené množství mouky jen nahradíte kukuřicí navíc. Nejlepší je pracovat z čerstvou nebo mraženou. Té v konzervě se raději vyhněte. Není tak dobrá a polévka z ní je trochu mdlá.
Na kukuřičný krém potřebujete:
- 450 g zrnek sladké kukuřice
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 250 ml smetany (12%)
- 1-2 chilli papričky
- hrst nasekané zelené petrželky
- sůl, pepř
Postup:
Na másle osmahněte ve větším hrnci kukuřici. Zhruba pětinu si ji odeberte a nechte stranou. Přidejte mouku, zasmahněte a přidejte nasekanou chilli papričku a vývar. Zamíchejte a vařte přibližně 10 minut. Potom rozmixujte ponorným mixérem na jemný krém. Přidejte zbylou kukuřici a smetanu. Prohřejte, ale už nevařte. Na závěr vsypte nasekanou hladkolistou petržel, případně i jinou bylinku. Velmi zajímavá je varianta s mátou, úplně jiná zase s bazalkou. Kdo chce může přidat i trochu čerstvého chilli přímo do talíře.