Pizza s rajčaty, cuketou a steakem z pupku

Zkusíte? Překvapivě zajímavá kombinace
foto: Unsplash

Možná si říkáte, že klasika je klasika, ale občas stojí za to opustit svou komfortní zónu a vyzkoušet něco neotřelého.

Pizza patří jednoznačně k neoblíbenějším jídlům planety. Jí se skutečně po celém světě, a tak není divu, že si ji většina národů připodobnila k obrazu svému. Australané na ni neváhají dávat klokaní maso, Američané masové koule, Švédové klobásky i uzeného lososa, v Brazílii se neobejde bez zelených fazolek a Japonci se nezdráhají ji jíst s majonézou… I u nás se v pizzeriích běžně najdou varianty, na kterými by Ital jen kroutil hlavou. Nedávno jsem v jedné pizzerii narazila na skutečný bizárek – pizzu nazvanou Antivegetariána. Naskládali na ni mozzarellu, salám, šunku, slaninu i kuřecí maso… Těžko říct, jak na tohle někdo přišel.

Ale i klasické recepty se dají povýšit na jídlo, za které se určitě nemusíte stydět. Což je i případ tohoto receptu. Vyzkoušejte a posuďte. Osobně si myslím, že do kuchařského pekla rozhodně nepatří. Právě naopak.

Pizza s rajčaty, cuketou a steakem z pupku

Potřebujete:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky, nejlépe 00
  • necelou kostku droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • sůl
  • špetku cukru
  • 1 lžíci olivového oleje

Dále:

  • 200 g vyzrálého hovězího pupku z mladého býka
  • 2 malé cukety
  • 100 g kozího sýra
  • 300 g cherry rajčat, nejlépe různé druhy
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • malou plechovku propasírovaných rajčat
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup:

Těsto na pizzu si zadělejte nejlépe den předem a nechte v ledničce kynout. Klidně 24 hodin, je pak vláčnější a lépe se s ním pracuje. Do mísy vsypte mouku, do důlku rozdrobte droždí, malinko posypte cukrem a zalijte asi 2 lžícemi vlažné vody. Zamíchejte na kašičku a nechte vzejít kvásek. Asi po 15 minutách přidejte na mouku (ne na droždí) cca půl lžičky soli a dolijte zbylou vlažnou vodu. Přidejte lžíci olivového oleje a vypracujte, nejlépe v robotu, hladké těsto. Během kynutí je dobré aspoň jednou těsto srazit tzn. znovu prohníst a nechat kynout dál. Mísa musí být dostatečně velká, těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem. Pokud spěcháte, nechte těsto kynout na teplém místě alespoň hodinu, lépe dvě. Pro zastánce zdravější výživy: bílou mouku můžete nahradit celozrnnou nebo chlebovou. Chutná to jinak, klasická pizza to není, ale je to také moc dobré. A zejména s masem to jde moc dobře dohromady.

Maso pokapejte olivovým olejem, opepřete čerstvě drceným pepřem a nechte odležet, také klidně do druhého dne. Před pečením ho vyndejte z lednice včas, než jde na pánev nebo gril, musí mít pokojovou teplotu. Opečte zprudka z obou stran, zabalte do alobalu a nechte odpočívat.

Vykynuté těsto rozválejte nebo roztáhněte rukama na tenčí placku. Pokapejte ji olejem a potřete pasírovanými rajčaty ochucenými solí, pepřem a špetkou tymiánu. Poklaďte plátky cukety, rajčaty, kousky sýra a bazalkou. Vložte do trouby rozpálené na maximální teplotu. Při 220 stupních pečte asi 12 minut, při 300 stupních zhruba 9, až kraje začnou hnědnou. Po upečení na pizzu naskládejte pokrájené kousky masa, a ihned podávejte.

Další skvělé recepty:





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související