Tvrdíte, že nemáte čas se dobře a zdravě najíst? Vyvedeme vás z omylu. Rozhodně máte, jen možná neznáte ty správné recepty na ta správná jídla. Tak tady jsou…
Na všechna tři uvedená jídla nemusíte mít žádné velké zásoby, vše si lze koupit v předstihu a mít ve špajzu nebo v lednici. Hlavní ingrediencí jsou suroviny z plechovky, které můžete mít doma třeba pořád. Místo čerstvého pečiva stačí toustový chléb, nebo balíček tortill, který si také můžete koupit předem. Jejich příprava je jen o malinko náročnější, než namazání rohlíku a rozhodně si pochutnáte o dost víc. Tak proč se šidit? Jdeme vařit.
Domácí hummus
Oblíbená arabská pomazánka už dobyla svět a jako rychlá večeře je skvělá. Hotová je během pěti minut. A když k ní přidáte čerstvou zeleninu, máte dokonale vyvážené plnohodnotné jídlo.
Potřebujete:
- 1 plechovku (400 g) cizrny
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci sezamové pasty tahini
- tročku mořské soli
- šťávu z 1/2 citrónu
- 2 lžíce olivového oleje
- špetku římského kmínu (nemusí být)
- čerstvou zeleninu jako přílohu (rajčata, čekanku, okurky, mrkev)
Postup: Cizrnu slijte a rozmixujte s česnekem na hladkou pastu. Přidejte olivový olej, asi 2 lžíce citronové šťávy, sůl a šperku římského kmínu. Ochutnejte a případně ještě přidejte trochu citronu, zvýrazňuje chuť cizrny. Hummus si také můžete rozdělit např. na tři díly, jeden dochutit chilli, další petrželkou nebo koriandrem a do třetího dát například smaženou cibulku.
Špagety s rychlou rajčatovou omáčkou
Těstoviny mají tu výhodu, že se dají jíst na tisíc způsobů a jen málokomu se přejí. Zejména, když se je naučíte připravovat jako pravý Ital. Rychle, jednoduše a s grácií. Tenhle recept na špagety s rajčaty a parmazánem je skvělý v tom, že jídlo je lehké, uspokojí i vegetariány a pokud nebudete šetřit na kvalitních těstovinách, nebo si dokonce uděláte své vlastní (což přípravu, pravda, o něco prodlouží, ale nachystat si je mžete do zásoby) pochutnáte si jako v té nejlepší restauraci. Stejně dobře chutnají i tagliatelle nebo další druhy těstovin.
Potřebujete:
- 500 g špaget
- 300 g oloupaných rajčat z plechovky
- stroužek česneku
- lžičku másla
- 70 g parmazánu
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup: Do velkého hrnce s dostatečným množstvím osolené vody dejte vařit špagety. Nesmíte je převařit, musí být al dente, tedy na zkus. Do velké pánve nalijte olej, krátce osmahněte oloupaná rajčata, přidejte česnek, máslo a nechte provařit. Postupně přidávejte trošku vody ze špaget, aby vznikla hustší omáčka. Do hotové přidejte uvařené špagety s trochou vody, ve které se vařily. Promíchejte, posypte hoblinkami parmazánu a ihned podávejte.
Rychlá polévka
Stačí mít doma plechovku naložené kukuřice nebo třeba hrášku a ve chvilce máte skvělou polévku, která zasytí a teď v zimě je ideální večeří. Pokud zrovna nehubnete, můžete si ji vylepšit kostičkami rozškvařené slaniny nebo pancetty. Stejně tak vám poslouží i sáček mražené zeleniny, například v případě hrášku má lepší chuť než ten v konzervě. příprava je ale velmi snadná.
Potřebujete:
- 450 g zrnek sladké kukuřice
- 50 g másla
- 0,75 l vody nebo zeleninového či kuřecího vývaru
- 150 ml smetany (12%)
- 1-2 chilli papričky
- hrst nasekané zelené petrželky
- sůl, pepř
Postup: Na másle osmahněte ve větším hrnci kukuřici. Zhruba pětinu si ji odeberte a nechte stranou. Přidejte nasekanou chilli papričku a vývar nebo vodu. Zamíchejte a vařte přibližně 10 minut. Potom rozmixujte ponorným mixérem na jemný krém. Přidejte zbylou kukuřici a smetanu. Prohřejte, ale už nevařte. Na závěr vsypte nasekanou hladkolistou petržel, případně i jinou bylinku. Velmi zajímavá je varianta s mátou, úplně jiná zase s bazalkou. Kdo chce, může přidat i trochu čerstvého chilli přímo do talíře.
Návyky, které pomáhají zhubnout
Snídejte
Mnohé studie se ve výsledcích o důležitosti snídaně sice rozcházejí, ale většina z nich se shoduje, že snídaně je důležitá pro správné nastartování metabolismu. Není nutné jíst ihned po probuzení, ale když ji vynecháte úplně, o to více zkonzumujete kalorií během dne. A co dát? Především celozrnné obiloviny, která nás správně zasytí a dodají dostatek vlákniny, ovoce jako skvělý zdroj vitaminů a trochu přírodního cukru či med jako energii pro mozek.
Kávu a čaj pijte samotné
Ani při hubnutí se nemusíte vzdávat oblíbeného nápoje, jen z něj nesmíte vytvořit kalorickou bombu. Pití černé kávy nebo čaje je při hubnutí v pořádku, protože jde v podstatě o nápoje bez kalorií, které mají navíc vysoký obsah antioxidantů. Ovšem pozor si dávejte na kalorické bomby ve formě ochucených káv s cukrem a smetanou. Osvěžující nápoj se díky nim pak kaloricky vyrovná jídlu, aniž by nás plnohodnotně zasytil.
Jezte vědomě
V průběhu dne vám plán, co za ten den sníte, může zabránit v přejídání. Navíc je třeba maximálně vnímat své tělo a jíst, když máte opravdu hlad. „Všímavost je stav bytí, který se zaměřuje na přítomný okamžik a naučí vás přijímat pocity a zprávy svého těla,“ vysvětluje nutriční poradkyně Alyssa Burnison. „Když začnete procvičovat vědomé stravování, může to mít pozitivní dopad na vaše emocionální a fyzické zdraví, váš vztah k jídlu a dost možná i na vaši váhu,“ upozorňuje. „Trvá téměř 20 minut než váš žaludek pošle zprávu do mozku, že jste plní. Když zpomalíte a jíte vědomě, poznáte, kdy se cítíte sytí a přestanete včas jíst. Díky tomu můžete zkonzumovat méně jídla, než kdybyste spěchali.
Zdroj: www.eatthis.com, www.healthylifestylesliving.com, www.bbc.co.uk