Pro vegetariány i vegany: Květákový krém

Vaříme bez lepku!
foto: Unsplash

Jídel, které se dají upravit tak aby je mohli jíst opravdu všichni bez ohledu na stravovací zvyklosti, není nekonečná. Květákový krém má tu výhodu, že chutná i malým dětem. Takže pokud hledáte zaručený recept na večeři pro všechny, tady je!

Rychlá polévka, která zasytí, a navíc ji lze připravit v odlišných variantách, podle toho, pro koho zrovna vaříte. Pokud si ji oblíbíte, můžete stejný postup využít i u dalších druhů zeleniny. Skvělá je například z brokolice nebo i kořenové zeleniny.

Květákový krém

Na 6-8 porcí potřebujete:

  • 1 větší květák
  • 1,5 zeleninového vývaru
  • 1 menší kousek celeru
  • rostlinnou (sójovou) nebo klasickou smetanu na vaření
  • hrst nasekané petržele
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • máslo nebo olivový olej

Postup:

Květák očistěte a rozeberte na růžičky. Celer rozkrájejte na kousky. Na másle nebo olivovém oleji (veganská varianta) květák i celer krátce osmahněte, zalijte vývarem a vařte asi 15 až 20 minut do změknutí. Poté rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Osolte, opepřete, nastrouhejte trošku muškátového oříšku (pozor, je hodně výrazný, tak s ním šetřete), přilijte smetanu a už jen prohřejte, nevařte. Před podáváním posypte petrželí. Pokud chcete mít květákový krém ještě hustší, přidejte na začátku vaření ještě asi dvě až tři drobně pokrájené brambory.

Na ozdobení můžete ve vegetariánské variantě připravit smažené kapání. Dvě vejce smíchejte s polohrubou moukou na hladké těsto. Osolte, rozpalte pánev s vyšší vrstvou oleje a těstíčko kapejte do oleje až se kuličky prosmaží. Ve veganské a bezlepkové variantě, můžete krátce osmahnout povařenou cizrnu nebo kukuřici. Ta se ke květáku skvěle hodí a dobře ho doplňuje.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související