Zdravější, ale neošizená: Ořechová buchta s jablky

Mlsání bez pocitu viny
foto: Unsplash

Recept na tuhle buchtu či bábovku to (podle formy jakou máte), patří do našeho rodinného zlatého fondu. A až si ji upečete, pochopíte proč. Ořechová buchta s jablky byl přesně ten důvod, proč jsem se jako dítě nemohla nikdy dočkat, až zase pojedeme k tetě Heleně.

Máma ji pekla taky a byla dobrá, jen zkrátka ta tetina byla lepší. Až v dospělosti mě napadlo oba recepty srovnat. Kouzlo bylo v tom, že teta si původní recept trochu uzpůsobila. Ubrala cukru, zato přidala ořechy i jablka. Výsledkem bylo, že ta její ořechová buchta, byla vláčnější, chuťově výraznější a voněla po celé kuchyni. Jako vánoční cukroví. Takže tady je recept. A pokud jste vyznavači zdravého pečení, klidně pšeničnou mouku nahraďte pohankovou nebo mandlovou, cukr dejte třtinový nebo med a místo prášku do pečiva lžičku jedlé sody. Chuť bude jiná, ale taky moc dobrá varianta.

Ořechová buchta s jablky

Potřebujete:

  • 4 celá vejce
  • půl hrnku cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek vlašských nahrubo namletých ořechů
  • půl hrnku oleje (slunečnicový, ořechový)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 větší jablka

Postup:

Jablka oloupejte (ale není nutné) a nastrouhejte na hrubém struhadle. Možná je i varianta, že je jen nakrájíte na malé kousky. Přidejte všechny ostatní suroviny a vymíchejte těsto. Pokud chcete mít buchtu ještě nadýchanější, z bílků ušlehejte sníh, ale není to nezbytné.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku nebo na dort a pečte při cca 170 stupních asi 35 minut. Před dopečením zkontrolujte špejlí, zda je propečená. Hotovou pak vyklopte, pocukrujte a noste na stůl. Pokud chcete mít ještě sofistikovanější verzi téhle dobroty, polijte ji po upečení čokoládou nebo karamelem.





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související