Zdravější, ale neošizená: OŘECHOVÁ BUCHTA s jablky

Mlsání bez pocitu viny
foto: archiv redakce

Recept na tuhle buchtu či bábovku to (podle formy jakou máte), patří do našeho rodinného zlatého fondu. A až si ji upečete, pochopíte proč.

Ořechová buchta s jablky byl přesně ten důvod, proč jsem se jako dítě nemohla nikdy dočkat, až zase pojedeme k tetě Heleně. Máma ji pekla taky a byla dobrá, jen zkrátka ta tetina byla lepší. Až v dospělosti mě napadlo oba recepty srovnat. Kouzlo bylo v tom, že teta si původní recept trochu uzpůsobila. Ubrala cukru, zato přidala ořechy i jablka. Výsledkem bylo, že ta její ořechová buchta, byla vláčnější, chuťově výraznější a voněla po celé kuchyni. Jako vánoční cukroví. Takže tady je recept. A pokud jste vyznavači zdravého pečení, klidně pšeničnou mouku nahraďte pohankovou nebo mandlovou, cukr dejte třtinový nebo med a místo prášku do pečiva lžičku jedlé sody. Chuť bude jiná, ale taky moc dobrá varianta.

Ořechová buchta s jablky

Potřebujete:

  • 4 celá vejce
  • půl hrnku cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek vlašských nahrubo namletých ořechů
  • půl hrnku oleje (slunečnicový, ořechový)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 větší jablka

Postup:

Jablka oloupejte (ale není nutné) a nastrouhejte na hrubém struhadle. Možná je i varianta, že je jen nakrájíte na malé kousky. Přidejte všechny ostatní suroviny a vymíchejte těsto. Pokud chcete mít buchtu ještě nadýchanější, z bílků ušlehejte sníh, ale není to nezbytné.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku nebo na dort a pečte při cca 170 stupních asi 35 minut. Před dopečením zkontrolujte špejlí, zda je propečená. Hotovou pak vyklopte, pocukrujte a noste na stůl. Pokud chcete mít ještě sofistikovanější verzi téhle dobroty, polijte ji po upečení čokoládou nebo karamelem.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související