„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Cuketová buchta

Komu se zelení, tomu se nelení
foto: Jaroslav Fikota

Cuketa se v našich kuchyních už úspěšně zabydlela. A to je moc dobře. Jde o jednu z nejzdravějších zelenin, kterou si můžeme dopřát. A to hned na několik způsobů. Je skvělým prostředkem detoxikace organismu, dokáže tělo vyčistit od toxinů. A díky vysokému obsahu vody je i málo kalorická a vhodná při redukčních dietách.

Zelená cuketa obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Díky tomu příznivě působí na naše zdraví, posiluje svaly a srdce, odbourává stres, zlepšuje činnost mozku a pomáhá při dně a cukrovce. Díky významnému množství vitaminu A i dodává člověku energii. Kromě toho obsahuje karoteny, minerály: hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor, dále také vitaminy B, C a vlákninu. Z 90% cuketa obsahuje vodu, proto si můžete její konzumaci i započítat do pitného režimu.

foto: Unsplash

Jakou vybrat?

V obchodě vybírejte mladé, světlezelené a tenčí kousky. Slupku nevyhazujte, protože i v ní se nachází množství živin, minerálů a vitaminů. Mladá cuketa, která ještě nemá jadérka, se připravuje i se slupkou, nakrájená na kolečka. Před použitím ji však nezapomeňte pořádně umýt. Pokud máte možnost, zasaďte si ji na zahrádce, pokud ne, volte raději nákup na osvědčených tržištích.

Cuketová buchta

Potřebujete:

Mokré suroviny:

  • 1 velká cuketa (cca 3 hrnky) najemno nastrouhané cukety
  • 1 hrnek povidel
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 2 lžíce ghí nebo kokosového oleje

Suché suroviny:

  • 450 g ječné / pohankové / ovesné mouky (cca 3 hrnky)
  • 2 lžíce vinného kamene (prášek do pečiva bez fosfátů)
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku perníkového koření
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 hrsti rozemletých ořechů (vlašské, lískové, mandle) – nemusí být
foto: Jaroslav Fikota

Postup:

Smícháme si suché ingredience ve větší míse. Vedle si smícháme mokré ingredience a promícháme suché s mokrými. Mícháme co nejméně, aby se vše propojilo, ale abychom nevymíchali prášek do pečiva. Těsto vlijeme do formy vymazané kokosovým olejem. Kdo chce, posype buchtu ještě ořechy. Pečeme v předehřáté troubě 25-30 minut na 180°C.


Kateřina Prokšová

O autorce:

Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.

Pokud máte nějaké dotazy, nebo se jen budete chtít inspirovat, Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague


„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Mungo polévka

foto: Jaroslav Fikota

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související