Věděli jste, že nať z ředkviček obsahuje až šestkrát více vitaminu C než samotné ředkvičky? V jejích listech je také vysoká koncentrace vitaminů A a B6, hořčíku, fosforu a železa. Dále obsahuje cenné antioxidanty, draslík a kyselinu listovou.
Někdo má natě z ředkviček za odpad, jiný za neuvěřitelný zdroj živin. A opravdu je to tak. Vyhazovat je by byla vážně škoda. Dají se totiž skvěle využít v kuchyni. Buď jako čerstvé, ale také sušené. Ty můžete s radostí uskladnit na horší zimní časy, kdy se pak hodí jako ingredience do polévek či omáček.
Zelená část ředkviček má detoxikační účinky a některé studie dokonce uvádí, že nať pomáhá při léčbě žloutenky či snižování krevního tlaku. Pokud vám tedy doma zbyla, můžete ji využít třeba na výborné pesto.
Pesto z ředkvičkové natě
Potřebujete:
- svazek čerstvých natí z ředkviček
- pro dochucení pár listů libečku či máty
- 1 šálek sezamových semínek
- 30 ml olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Ředkvičkovou nať důkladně omyjeme a očistíme. Listy dáme do hmoždíře nebo mixéru, přidáme libeček či mátu a šálek sezamových semínek. Mixujeme nebo třeme do požadované konzistence. Na závěr dochutíme olivovým olejem, solí, pepřem.
O autorce:
Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.
Pokud máte nějaké dotazy, nebo se jen budete chtít inspirovat, Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague