„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Pesto z ředkvičkové natě

Je vynikajícím zdrojem vitaminu C.
foto: Jaroslav Fikota

Věděli jste, že nať z ředkviček obsahuje až šestkrát více vitaminu C než samotné ředkvičky? V jejích listech je také vysoká koncentrace vitaminů A a B6, hořčíku, fosforu a železa. Dále obsahuje cenné antioxidanty, draslík a kyselinu listovou.

Někdo má natě z ředkviček za odpad, jiný za neuvěřitelný zdroj živin. A opravdu je to tak. Vyhazovat je by byla vážně škoda. Dají se totiž skvěle využít v kuchyni. Buď jako čerstvé, ale také sušené. Ty můžete s radostí uskladnit na horší zimní časy, kdy se pak hodí jako ingredience do polévek či omáček.

Zelená část ředkviček má detoxikační účinky a některé studie dokonce uvádí, že nať pomáhá při léčbě žloutenky či snižování krevního tlaku. Pokud vám tedy doma zbyla, můžete ji využít třeba na výborné pesto.

Pesto z ředkvičkové natě

Potřebujete:

  • svazek čerstvých natí z ředkviček
  • pro dochucení pár listů libečku či máty
  • 1 šálek sezamových semínek
  • 30 ml olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

Ředkvičkovou nať důkladně omyjeme a očistíme. Listy dáme do hmoždíře nebo mixéru, přidáme libeček či mátu a šálek sezamových semínek. Mixujeme nebo třeme do požadované konzistence. Na závěr dochutíme olivovým olejem, solí, pepřem.


Kateřina Prokšová

O autorce:

Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.

Pokud máte nějaké dotazy, nebo se jen budete chtít inspirovat, Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague


„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Mungo polévka

foto: Jaroslav Fikota

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související