Dokonalá sváteční snídaně: Francouzský toast z vánočky

Refresh oblíbeného pečiva
Francouzský toast
foto: archiv redakce

Skvělá možnost, jak z vánočky, která už není úplně čerstvá, vykouzlit úžasnou dobrotu. Francouzský toast si můžete udělat z toastového chleba nebo i dalšího pečiva, například z mazance.

Ve Francii obdobným způsobem zpracovávají i oblíbené croissanty. Teď o Vánocích je to ale skvělá příležitost, jak zpracovat vánočku. Její obrovskou výhodou je, že se dá doplnit sezónním čerstvým ovocem, kompotovaným i zmrazeným, které stačí chvilku povařit s cukrem. Skvěle chutná se zakysanou smetanou, ale také jogurtem nebo i našlehaným oslazeným tvarohem.

Sváteční snídaně je i relax a zábava, foto: archiv redakce

Na francouzský toast pro 4 osoby potřebujete:

  • 4-8 kousků vánočky (podle chuti a velikosti)
  • 2 vajíčka
  • menší hrnek smetany
  • 1 lžíci cukru
  • vanilku, skořici
  • na ozdobení: zakysaná smetana, ovoce, javorový sirup
  • máslo na smažení

Postup:

Vejce smíchejte se smetanou (nebo mlékem), přidejte cukr, zrníčka vanilky nebo vanilkovou tresť, špetku skořice a pár zrnek soli. Krajíčky veky namáčejte ve směsi a ihned smažte na másle na středním plameni. Po usmažení, nechte okapat na ubrousku, pocukrujte, ozdobte ovocem, zakysanou (šlehanou) smetanou, nebo džemem. Také se polévají javorovým sirupem nebo medem.

Další rychlé sváteční recepty:

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související