Jak upéct domácí croissanty? Fotorecept krok za krokem

Recept, za který ručíme. Osobně vyzkoušeno!
foto: Jitka Lubojacká

Upéct domácí croissanty je tak trochu vyšší dívčí. Nebo spíše vyšší cukrářská. S tímhle receptem se vám to ale povede. Je trochu jednodušší než ten klasický, ale na chuti ani vzhledu to nepoznáte.

Péct domácí croissanty mi vždycky přišlo stejně vzdálené jako lézt na osmitisícovku. Hezká myšlenka, ale v jádru víte, že je to úplná pitomost. Navíc o přípravě těsta na tuhle francouzskou lahůdku jsem slyšela jen to nejhorší. Pracné, zdlouhavé, náročné, bez záruky na úspěch. Jenže mi to nedalo. Byla to výzva. Tak jsem se začala pídit po nejrůznějších receptech. A zjistila, že to fakt asi nedám. Ten klasický postup je vážně šílený. Pár rohlíků děláte prakticky celý den. Pak jsem ovšem na jednom zahraničním webu narazila na jeden, který vypadal celkem jednoduše. Tak jsem to zkusila. A povedlo se. Byly vážně dobré.

Recept je upravený na množství, z kterého připravíte 16 krásných rohlíčků a po zkušenosti už i bez původních chybiček. Takže za něj ručím. A už vím, že upéct domácí croissanty jde. Je to rozhodně jednodušší, než vylézt na Makalu nebo K2.

Na domácí croissanty potřebujete:

  • 100 ml teplého mléka
  • 120 ml teplé vody
  • 17 g čerstvého droždí
  • 450 g hladké mouky (00 nebo ještě lépe na kynuté těsto)
  • špetku soli
  • 60 g cukru krystal
  • 2 vejce
  • 170 g změklého másla

Postup krok za krokem

Nejdříve si zadělejte hladké těsto. Do mouky rozdrobte droždí, posypte lžící cukru a zalijte asi dvěma lžícemi teplého mléka. Nechte vzejít kvásek. Přidejte jedno celé vejce a jeden bílek (žloutek si schovejte na potření hotových rohlíčků těsně před pečením), zbylý cukr, sůl, mléko a vodu. Těsto dobře vypracujte, ideálně v robotu, přendejte do mísy a nechte na teplém místě klidně dvě hodiny kynout.

Po vykynutí těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na placku. Tu pak rozdělte na deset stejných dílů. Každý díl pak vyválejte na tenkou placku.

Vyválené placky pak jednu po druhé pomažte rozměklým máslem a skládejte na sebe, až vznikne znovu jedna kompaktní placka. Tu pak rozválejte zhruba na tloušťku 6 mm a nechte ještě 20 minut znovu kynout. Pak ji rozkrájete na 16 stejných trojúhelníku.

Hotové rohlíky dejte na plech na pečicí papír, potřete žloutkem, rozmíchaným v trošce vody a nechte ještě cca 15 minut kynout. Pak vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů a pečte na horký vzduch asi 17 minut.

Další naše skvělé vyzkoušené recepty:





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související