Jak upéct skvělé domácí croissanty? Fotorecept krok za krokem

foto: Jitka Lubojacká

Upéct domácí croissanty je tak trochu vyšší dívčí. Nebo spíše vyšší cukrářská. S tímhle receptem se vám to ale povede. Je trochu jednodušší než ten klasický, ale na chuti ani vzhledu to nepoznáte.

Péct domácí croissanty je pro mnoho lidé stejně vzdálené jako lézt na osmitisícovku. Hezká myšlenka, ale v jádru víte, že je že pouštět se do toho je nesmysl. Možná jste o přípravě těsta na tuhle francouzskou lahůdku slyšeli jen to nejhorší. Pracné, zdlouhavé, náročné, bez záruky na úspěch. Je naprostá pravda, že klasický postup je opravdu náročný a zvládnout jej v domácích podmínkách hodně složité. Existují ovšem recepty, které se mu chutí vyrovnají a přitom až tak náročné nejsou.

Rozhodli jsme se jeden z nich vyzkoušet a výsledek nás nadchnul.

Foto: Jitka Lubojacká

Recept je upravený na množství, z kterého připravíte 16 krásných croissantů a je opravdu skvělý. Vyzkloušejte a uvidíte sami.

Na domácí croissanty potřebujete:

  • 100 ml teplého mléka
  • 120 ml teplé vody
  • 17 g čerstvého droždí
  • 450 g hladké mouky (00 nebo ještě lépe na kynuté těsto)
  • špetku soli
  • 60 g cukru krystal
  • 2 vejce
  • 170 g změklého másla

Postup krok za krokem:

Nejdříve si zadělejte hladké těsto. Do mouky rozdrobte droždí, posypte lžící cukru a zalijte asi dvěma lžícemi teplého mléka. Nechte vzejít kvásek. Přidejte jedno celé vejce a jeden bílek (žloutek si schovejte na potření hotových rohlíčků těsně před pečením), zbylý cukr, sůl, mléko a vodu. Těsto dobře vypracujte, ideálně v robotu, přendejte do mísy a nechte na teplém místě klidně dvě hodiny kynout.

Těsto během kynutí dvakrát tzv. sražte. To znamená zpracujte znovu do menší hladké koule, kterou necháte dále kynout.

Po vykynutí těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na placku. Tu pak rozdělte na deset stejných dílů. Každý díl pak vyválejte na tenkou placku.

Při práci nemusíte nijak spěchat. Kynutému těsto dělá dobře, když ho necháte při jednotlivých fázích chvíli odpočinout.

Vyválené placky pak jednu po druhé pomažte rozměklým máslem a skládejte na sebe, až vznikne znovu jedna kompaktní placka. Tu pak rozválejte zhruba na tloušťku 6 mm a nechte ještě 20 minut znovu kynout. Pak ji rozkrájete na 16 stejných trojúhelníku.

Každý trojúhelník na krajích zlehka nařízněte a od širší strany směrem ke špičce zabalte do tvaru rohlíčků. V této fázi je možné dávat i náplň (čokoláda, marmeláda, karamel). Tu vždy dejte na kraj širší strany a zabalte. Volit můžete i slanou variantu a dát jakýkoli sýr nebo i šunku. Při rolování moc neutahujte, rohlíčky budou ještě chvíli kynout.

Hotové rohlíky dejte na plech na pečicí papír, potřete žloutkem, rozmíchaným v trošce vody a nechte ještě cca 15 minut kynout. Pak vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů a pečte na horký vzduch asi 17 minut.

Upečené croissanty nechte vystydnout na mřížce a pocukrujte. Pokud je tedy nechcete jíst na slano.



Jak na kynuté těsto?

Správně připravený kvásek

Na mouku rozdrobte předepsané množství droždí, posypte ho cukrem, pokapejte pár lžícemi teplého mléka nebo vody a rozmíchejte na kašičku, do které přimíchejte malinko mouky. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít. Důležité je, aby tekutina (mléko nebo voda) byla jen teplá, nikdy ne horká. Když do ní strčíte prst a pálí, je to moc. Příliš vysoká teplota by kvasinky v droždí zničila a kvásek by nevzešel. Příliš studená naopak nepodpoří kvašení. Na cukr nikdy nezapomeňte, celý proces urychluje a podporuje. Naopak na droždí nepatří sůl, tu dávejte vždy jen do mouky. A poslední důležitá věc, dejte kvásku čas. Klidně i dvacet minut, čím lépe vzejde, tím rychleji vám pak těsto vykyne.

Důkladné vypracování těsta

Těsto se musí opravdu důkladně vypracovat, nejlépe to jde v robotu. 6e je již dobře vypíchané poznáte podle toho, že se nelepí, je krásně pružné a kompaktní.

Neošizené vykynutí

Zejména tučná těsta plná másla, jaká se připravují na mazanec nebo vánočku, vyžadují kynout opravdu dlouho. Alespoň dvě, tři hodiny. Během kynutí těsto zhruba dvakrát srazte. To znamená vyklopte z mísy, prohněťte a dejte znovu kynout. Na teplé místo, přikryté utěrkou. Poprášit by se mělo malinko moukou, aby neosychalo. Že je dobře vykynuté, poznáte podle toho, že zhruba zdvojnásobí svůj objem a zespodu se na něm dělají bublinky. Po vykynutí a zpracování pak nechte těsto, před vložením do trouby, ještě chvíli kynout. Zhruba 10 minut.



Zdroj: www.allrecipes.comwww.healthline.comwww.bbc.co.uk

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související