Pokud máte chuť na něco dobrého, ale nechce se vám strávit moc času v kuchyni, je nejlepší vytáhnout osvědčený rychlý recept. To tenhle splňuje do puntíku.
Žádné vážení, jen pár surovin, které máte zaručeně doma a dokonalý moučník je na světě. Kakaová buchta s citronovou polevou a nugátovým krémem uspokojí všechny mlsouny! Poleva a krém ji navíc povýší mezi cukrářské delikatesy.
Kakaová buchta s citronovou polevou a nugátovým krémem
Na buchtu potřebujete:
- 3 a 1/2 sklenky polohrubé mouky
- 2 celá vejce
- 2 sklenky krystal cukru
- 1 sklenku oleje
- 2 sklenky mléka
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetku skořice a badyánu, nejlépe čerstvě nastrouhané
Na citronovou polevu:
- 180 g moučkového cukru (kdo nechce vážit je to asi 10 lžic)
- 2-3 lžíce horké vody
- 3 lžíce citronové šťávy, nejlépe z bio citronu
- necelá lžíce rozpuštěného másla
Na nugátový krém:
- 200 g kvalitní hořké čokolády (jedna tabulka)
- 4 lžíce cukru krystal
- 4 lžíce másla
- mascarpone (cca půl 250 ml kelímku)
Postup:
Všechny přísady na buchtu jednoduše smíchejte metlou ručně v míse. Nejprve suché přísady, pak ty tekuté. Těsto vlijte na vymazaný plech a pečte při 170 stupních asi 25 minut. Zaleží na velikosti plechu. Pokud chcete buchtu vyšší, což je na tento recept lepší, pečte v menším pekáčku nebo větší dortové formě. Pak se peče asi o deset minut déle. Propečenost zkontrolujte špejlí. Když se na ni těsto nelepí, je buchta upečená. Vyndejte a nechte chladnout.
Nyní si připravte citronovou polevu. Její příprava je opravdu jednoduchá. Všechny přísady smíchejte buď ručně nebo v mixéru do hladké tekutější emulze. Vychladlou buchtu rozkrájejte na větší kostky a polejte je polevou. Dle fantazie.
Nyní se vrhněte na krém, ale připravit si ho můžete i předem. Lépe se s ním pracuje, když se chvilku odleží. Čokoládu rozpusťte na vodní lázni, přidejte cukr a máslo a vymíchejte do hladka. Do zchladlé, ale ještě tekuté směsi přidejte mascarpone. Krémem na ozdobte jednotlivé porce.