Už to tak bývá, že některé recepty se v rodinách předávají jako svátost. U nás k těmto klenotům rozhodně patří babiččin čokoládový perník. Lepší jste, bez jakéhokoli přehánění, nejedli.
Recept na čokoládový perník je opravdu poklad. Ta chuť je nenahraditelná, a přitom je to úplně jednoduché, nic na tom vlastně není. Tajemství spočívá ve výběru ingrediencí, žádné náhražky. Babička nepoužívala ani žádný prášek do perníku, koření si pěkně ručně strouhala na jemném struhadle a my děti jsme se mohly utlouct, jak nám to chutnalo. Když ho upeču sama, mám sebekriticky pocit, že už to není ono, ale ono je, soudě podle komentářů strávníků. Jen holt perník od babičky byl jedinečný, protože ho pekla ona. Ten už bohužel neochutnám, ale stejně se budu vždycky snažit, aby ten můj byl aspoň tak dobrý, jako ten její. Zkuste to i vy.
Babiččin čokoládový perník
Potřebujete:
- 3,5 skleničky (2 dcl) polohrubé mouky
- 2 celá vejce
- 1,5 skleničky cukru krystal
- 1 skleničku oleje
- 2 skleničky mléka
- 1 lžíci kakaa
- 50 g hořké čokolády
- 1 větší jablko
- 1 vanilkový cukr
- skořici a badyán od každého nastrouhat špetku, 1 necelý hřebíček a 2-3 zrnka anýzu a fenyklu roztlouct v hmoždíři
- 1 lžíci medu
- 1 prášek do pečiva
Postup:
Nejprve smíchejte suché suroviny s kořením a práškem do pečiva. Pak nastrouhejte najemno oloupané jablko a čokoládu a přidejte vše ostatní. Zamíchejte a vlijte do vymazané a vysypané formy. Pečte cca na 170 stupňů asi 25 minut. Po upečení pocukrujte.