Rodinný poklad: Recept na čokoládový perník po babičce

Vzácnost největší
foto: Unsplash

Už to tak bývá, že některé recepty se v rodinách předávají jako svátost. U nás k těmto klenotům rozhodně patří babiččin čokoládový perník. Lepší jste, bez jakéhokoli přehánění, nejedli.

Recept na čokoládový perník je opravdu poklad. Ta chuť je nenahraditelná, a přitom je to úplně jednoduché, nic na tom vlastně není. Tajemství spočívá ve výběru ingrediencí, žádné náhražky. Babička nepoužívala ani žádný prášek do perníku, koření si pěkně ručně strouhala na jemném struhadle a my děti jsme se mohly utlouct, jak nám to chutnalo. Když ho upeču sama, mám sebekriticky pocit, že už to není ono, ale ono je, soudě podle komentářů strávníků. Jen holt perník od babičky byl jedinečný, protože ho pekla ona. Ten už bohužel neochutnám, ale stejně se budu vždycky snažit, aby ten můj byl aspoň tak dobrý, jako ten její. Zkuste to i vy.

Babiččin čokoládový perník

Potřebujete:

  • 3,5 skleničky (2 dcl) polohrubé mouky
  • 2 celá vejce
  • 1,5 skleničky cukru krystal
  • 1 skleničku oleje
  • 2 skleničky mléka
  • 1 lžíci kakaa
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 větší jablko
  • 1 vanilkový cukr
  • skořici a badyán od každého nastrouhat špetku, 1 necelý hřebíček a 2-3 zrnka anýzu a fenyklu roztlouct v hmoždíři
  • 1 lžíci medu
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

Nejprve smíchejte suché suroviny s kořením a práškem do pečiva. Pak nastrouhejte najemno oloupané jablko a čokoládu a přidejte vše ostatní. Zamíchejte a vlijte do vymazané a vysypané formy. Pečte cca na 170 stupňů asi 25 minut. Po upečení pocukrujte.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související