Jóóó, ty babiččiny buchty! Taky na ně nemůžete zapomenout?

Tak si je upečte!
Babiččiny buchty
foto: archiv redakce

Voněly tak, že jste na ně vrhali hned, jak se vyndaly z trouby. Kolikrát je babička ani nestihla pocukrovat. Ach!

Babiččiny buchty jsou zážitek, který snad z dětství máme všichni. U nás je, zejména o prázdninách, babička ani nestihla péct. Já měla – narozdíl od bratranců – nejraději tvarohové, což byla klika, protože na mě alespoň nějaké zbyly. U kluků jednoznačně vyhrávaly makové. Povidlové byly neutrál, o ty jsme nakonec celkem v míru losovali. Do druhého dne nevydržely téměř nikdy. A co je nejlepší, mám ten starý vyzkoušený babiččin recept.

Babiččiny buchty
foto: Unsplash

Na babiččiny buchty potřebujete (původní recept):

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 4 hrsti cukru krystal
  • 1/8 (125 g) másla
  • 3/4 l teplého mléka
  • za korunu droždí (jedna kostka tj. cca 42 g)
  • 2 vejce

Postup:

Do mísy dáme mouku a sůl, vejce, cukr a rozdrobené droždí, které zalijeme asi polovinou mléka a posypeme trochou cukru. Necháme vzejít kvásek. Zhruba po 15 minutách přidáme zbytek mléka, ve kterém rozpustíme máslo, a začneme zadělávat těsto. (Babička to samozřejmě dělala ručně, já to dnes dělám v robotu).

Necháme hodinu kynout. Na pomoučený vál klademe čtverečky těsta, do kterých balíme náplň a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak každou buchtu pomastíme máslem a klademe jednu vedle druhé na plech. Ne moc na těsno, při pečení ještě vyběhnou. Pečeme v horké troubě (170 stupňů) asi půl hodiny do zlatova.

Z tohoto množství může být až 50 buchet. Lze připravit i z polovičního množství.

Náplně:

Tvarohová: 250 g tučného tvarohu, 50 g másla, 1 vejce, lžička pudinkového prášku, 1 lžíce vanilkového cukru, citronová kúra. Vše smícháme dohladka.

Povidlová: 250 g švestkových povidel, cukr dle chuti, 2 lžíce rumu, citronová kúra, skořice. Povidla naředíme asi lžící horké vody a vše smícháme.

Maková: 250 g máku, 1/2 litru mléka, 100 g cukru, 2 hrstky strouhaného perníku, citronová kúra, vanilka, skořice, hřebíček. Mák umeleme najemno a vsypeme do vřelého mléka. Vaříme do zhoustnutí, pak přidáme ostatní ingredience.





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související