Odlehčit jídelníček potřebujeme občas všichni. Což ale neznamená, že nemůžeme jíst dobře. Nebo spíš skvěle.
Například takový gratinovaný květák je delikatesa., kterou nakrmíte celou rodinu. A její příprava navíc nezabere skoro žádný čas, jen vše připravíte do zapékací misky nebo keramického pekáče a do půl hodinky máte večeři na stole. Vyhovuje vegetariánům, těm, co se snaží jíst zdravě i vyznavačům půstu. Pokud ho chcete v ještě odlehčenější variantě, lze vynechat i vejce a místo smetany použít jen mléko. Může se jíst zcela bez přílohy, s čerstvou bagetou nebo vařenými brambory.
Na gratinovaný květák potřebujete:
- 1 větší květák
- 2 vajíčka
- 100 g ementálu
- 100 ml smetany
- 10 g másla
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Květák rozeberte na růžičky, ty větší rozkrojte. Nasypte do zapékací mísy, zalijte smetanou, ve které jste rozmíchali dvě vejce, osolte, opepřete a nastrouhejte trošku muškátové oříšku. S ním to nepřehánějte, je hodně aromatický. Navrch nastrouhejte sýr, poklaďte kousky másla a zapečte v troubě rozpálené na 180 až 200 stupňů asi 20 minut do zlatova. Květák zůstane krásně křupavý, v žádném případě ho nepředvářejte. Jako příloha se hodí bílý čerstvý chléb nebo brambory. Chutná ovšem i samotný s čerstvými rajčaty.
Další skvělé odlehčené recepty: