Patří mezi nejoblíbenější a nejhojněji rostoucí ovoce u nás. Jablka lze využít u svačin, předkrmů, hlavních jídel, zákusků, jsou z nich výborné mošty i pyré.
Jablka jsou známým zdrojem vitamínu C. Kromě tohoto obsahují vitamíny A, B1, B2, B6, E, K, kyselinu listovou, a dokonce i menší množství vitamínu B12. Toto množství je však příliš malé na to, aby se jablka stala plnohodnotným zdrojem tohoto vitaminů.
Najdete zde i mnoho minerálů, jako je draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód, selen – to je výčet minerálů, která najdeme v tomto na první pohled obyčejném ovoci.
Díky vysokému obsahu draslíku, jablka zabraňují nadměrnému ukládání vody v těle, což je častou příčinou toho, proč se nemůžeme zbavit nadbytečných kil. Dodají také tělu potřebné množství energie a díky antioxidantům i vitaminu C posílí náš imunitní systém.
Sýrové špízy s jablky a hořčicí
Budete potřebovat:
- 100 g sýru Fontina
- 100 g kozího sýru (čerstvý nebo polozralý)
- 2 ks jablka
- půlku citronu
- 100 g sušených rajčat
- lžíci hořčice
Postup:
Nakrájejte na kostičky 100 g sýru Fontina a stejné množství čerstvého nebo polozralého kozího sýru. Oloupejte jedno jablko, nakrájejte na kousky a pokapejte citronovou šťávou, aby neztmavlo. Napíchněte střídavě ingredience na špízy a servírujte je se sušenými rajčaty v oleji a s hořčicí.