Mlsání na víkend: Ořechový věnec zvaný kringel

foto: Jitka Lubojacká

Pokud hledáte moučník, který vám zpříjemní pošmourné odpoledne, jste tu správně. Kringel je naprosto úžasný, skvěle chutná a navíc je velmi dekorativní, takže je jako stvořený pro návštěvy. A jeho příprava je navíc velmi jednoduchá.

Dopátrat se, kde má tahle dobrota svůj původ, je těžké. Nejčastěji se s ním setkáte v Rakousku nebo v Bavorsku, ale peče se po celé východní a severní Evropě. Velmi oblíbený je například v Estonsku nebo ve Švédsku, kde mu říkají kringla, což znamená kruh nebo prstenec, podobně jako v němčině kringel. V Německu se ale tak říká i preclíkům, které se pravděpodobně začaly péct už někdy ve 13. století v Dánsku a pro katolíky byly symbolem ukřižování Krista. Kringel tedy zřejmě vznikl jako obdoba preclíků, jen se začal připravovat ve větší velikosti a se sladkou náplní. Ta tradiční je ořechová se skořicí, ale setkat se můžete i s makovou, jablečnou nebo čokoládovou.

Na ořechový kringel potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • půl lžíce cukru krupice
  • 125 ml vlažného mléka
  • 40 g másla
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g másla
  • 3 lžíce cukru
  • trochu mleté skořice (dle chuti), špetku badyánu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíci rumu (nemusí být)

Postup:

Do mouky rozdrobte droždí, posypte cukrem, zakápněte trochou vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, změklé máslo a zbytek mléka. Vypracujte vláčné nelepivé těsto (případně přidejte trochu mouky) a nechte ho zhruba hodinu na teplém místě kynout. Mezitím si připravte náplň. Ořechy smíchejte s povoleným máslem, cukrem, rumem, skořicí a badyánem

Z vykynutého těsta vyválejte asi půl centimetru tlustý plát, na něj rozetřete náplň a sviňte jej do rolády. Tu podélně rozřízněte a následně smotejte jako cop. Tak, aby rozkrojená část směřovala ven. Spletené pak upravte do tvaru věnce. Poklaďte kousky másla, posypte trochou cukru navrch a vložte do trouby vyhřáté na cca 170 stupňů. Pečte asi 20 minut. Kringel chutná nejlépe ještě vlažný, ale moc dobrý je i druhý den, když se rozleží.

Proč jíst více ořechů?

Alespoň malé množství ořechů bychom měli jíst každý den. Jsou sice poměrně kalorické, ale zároveň mají pro naše zdraví tolik benefitů, že vynechat je z jídelníčku by byl opravdu hřích. Zejména vlašské ořechy jsou skvělé. Obsahují významné množství bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin, sacharidů, vitamínů i minerálů. Konkrétně 70 % tuků – a v nich obsažené zdravé omega-3-mastné kyseliny, 18 % bílkovin, 3 % sacharidů, vitaminy E, B1 či B6, kyselinu listovou a minerály jako je hořčík, měď, zinek, vápník, draslík, železo a fosfor. Doporučená denní dávka pro zdravého člověka je zhruba kolem 30 g, což je přibližně jedna menší hrst, která představuje zhruba 920 kJ. A to není zase tak mnoho, podobné množství energie má například 100 g párků nebo taveného sýra. A o tom, co je zdravější, asi netřeba dlouho diskutovat.

Zdroj: www.sciencedirect.combestlife.comhealthline.com, www.allrecipes.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související