Kringel: Ořechový věnec, který chutná ještě lépe než vypadá…

Dobrota s nejasným původem
foto: Unsplash

Pokud hledáte moučník, kterým si chcete zpříjemnit pošmourné odpoledne, jste tu správně. Kringel je naprosto úžasný, skvěle chutná a navíc je velmi dekorativní, takže jako stvořený pro návštěvy. A jeho příprava je navíc velmi jednoduchá.

Dopátrat se, kde má tahle dobrota svůj původ je těžké. Nejčastěji se s ním setkáte v Rakousku nebo v Bavorsku, ale peče se po celé východní a severní Evropě. Velmi oblíbený je například v Estonsku nebo ve Švédsku, kde mu říkají kringla, což znamená kruh nebo prstenec, podobně jako v němčině kringel. V Německu se ale tak říká i preclíkům. Takže nikoho nepřekvapí, že jeden z výkladů o původu tohoto sladkého pokušení praví, že vznikl jako napodobenina německých preclíků, jen se začal připravovat ve větší velikosti a se sladkou náplní. Ta tradiční je ořechová se skořicí, ale setkat se můžete i s makovou a jedla jsem ho už i s jablky nebo čokoládou, což bylo také moc dobré.

Na ořechový kringel se skořicí potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • půl lžíce cukru krupice
  • 125 ml vlažného mléka
  • 40 g másla
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g másla
  • 3 lžíce cukru
  • trochu mleté skořice (dle chuti), špetka badyánu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)

Postup:

Do mouky rozdrobte droždí, posypte cukrem, zakápněte trochou vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, změklé máslo a zbytek mléka. Vypracujte vláčné nelepivé těsto (případně přidejte trochu mouky) a nechte ho zhruba hodinu na teplém místě kynout. Mezitím si připravte náplň. Ořechy smíchejte s povoleným máslem, cukrem, rumem, skořicí a badyánem

Z vykynutého těsta vyválejte asi půl centimetru tlustý plát, na něj rozetřete náplň a sviňte do rolády. Tu podélně rozřízněte a následně smotejte jako cop. Tak aby rozkrojená část směřovala ven. Spletené pak upravte do tvaru věnce. Poklaďte kousky másla, posypte trochou cukru navrch a vložte do trouby vyhřáté na cca 170 stupňů. Pečte asi 20 minut. Kringel chutná nejlépe ještě vlažný, ale moc dobrý je i druhý den, když se rozleží.




Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související