Mlsání na víkend: Masopustní makové uzlíky z kynutého těsta se jen rozplynou na jazyku

foto: Babiččina volba

Masopust je stále v plném proudu, a tak můžete bez obav mlsat. Pokud milujete makové dobroty, jsou masopustní makové uzlíky z kynutého těsta ideální volbou.

Jejich příprava není složitá, kynutého těsta se nemusíte bát. Při správném postupu se vám makové uzlíky určitě povedou.

Co je to masopust? 

Masopust má na českém území dlouhou tradici, slaví se zhruba od 13. století. Odkud se vzal název je jasné, maso se v tomto období tzv. „pustilo“, konaly se zabíjačky vykrmených vepříků, aby se lidé pořádně najedli a připravili na 40 denní půst, který je čekal před Velikonocemi.

Masopust začíná svátkem Tří Králů, tedy 6. ledna, a končí Popeleční středou (letos 14. 2. 2024), jejíž datum se určuje podle termínu Velikonoc, který je jak známo proměnný a odvozený od prvního jarního úplňku. Masopust tedy připadal na dobu zimního klidu, kdy lidé netrpělivě vyhlíželi jaro, kdy jim opět začaly povinnosti v hospodářství a na poli. V průběhu masopustu se konaly svatby, hody, zabíjačky, tancovačky a mnoho dalších oslav. Nejdůležitější byly poslední tři dny od neděle do úterý. Ty ukončovaly období oslav a započínaly období čtyřicetidenního půstu trvajícího až do Velikonoc.

Vrcholem masopustních oslav byl vždy úterní průvod. Lidé se převlékali do veselých masek a kostýmů, které byly typické pro daný region. Čím grotesknější, tím lepší. Tradicí ve všech regionech potom bylo odměňování masek. Koledníci dostávali za své kostýmy peníze nebo naturálie ve formě vajec, uzeného masa anebo právě pečených dobrot. Receptem na makové uzlíky si můžete tyto časy připomenout.



Jak na kynuté těsto?

Máte za sebou pár pekařských neúspěchů a vyhýbáte se proto kynutým těstům obloukem? Zbytečně. Základem jsou kvalitní suroviny, čerstvé droždí a kvalitní hladká mouka, ideálně ta, určená na na kynutá těsta. Díky ní, budou makové uzlíky krásně nadýchané, kypré a vláčné. Mouka také dodá těstu objem, a to pak bude hezky pružné a bude dobře držet svůj tvar. Tato mouka lépe váže vodu, proto se při míchání těsta doporučuje přidat o něco více tekutiny, než dáváte do běžné mouky. Kvásek je základ úspěchu, ale je to úplně jednoduché.

Na mouku vždy rozdrobte předepsané množství droždí, posypte ho cukrem, pokapejte pár lžícemi teplého mléka nebo vody a rozmíchejte na kašičku, do které přimíchejte malinko mouky. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít. To rozmíchání je důležité, bez něj to nejde tak snadno. Hodně receptů radí připravovat kvásek zvlášť, například v hrníčku, ale není to nutné. Na mouce vám vzejde krásně. Důležité ale je, aby tekutina (mléko nebo voda) byla jen teplá, nikdy horká. Když do ní strčíte prst a pálí, je to moc. Příliš vysoká teplota by kvasinky v droždí zničila. 

Na makové uzlíky potřebujete:

350 g hladké mouky na kynutá těsta
50 g změklého másla
1 žloutek
150 ml mléka
40 g třtinového cukru
22 g čerstvého droždí (asi polovina kostky)

Maková náplň:
mletý mák
250 g změklého másla
300 ml plnotučného mléka
40 g třtinového cukru
1 lžíce marmelády nebo rumu (nemusí být)

Postup:
V menší mističce si založte kvásek z vlahého mléka, droždí a cukru. Po 15 minutách je čas vypracovat v robotu hnětačem těsto ze všech surovin. Nechte robot pracovat i několik minut, musí být pružné, nelepivé a kompaktní. Takovéto těsto pak dejte pod utěrku kynout 40–60 minut podle teploty v místnosti.

Mezitím si nachystejte náplň. Mléko pomalu v hlubším rendlíku přiveďte k varu; dávejte pozor, aby mléko z hrnečku neuteklo. Přidejte mák, vmíchejte a stáhněte ihned z ohně. Přidejte zbytek surovin a znovu míchejte. Podle použití můžete do náplně přidat i libovolné suroviny jako rum nebo marmeládu. Nechte před použitím zcela vychladnout, občas zamíchejte. Náplň v lednici vydrží i tři dny, když ji nespotřebujete najednou.

Těsto po vykynutí rozdělte na bochánky o váze asi 80 g a vyválejte je do úzkého obdélníku. Naplňte makovou náplní a zaviňte do roládky (na délku). Poté podélně rozřízněte až na konec (asi 1–1,5 cm), kterým necháte těsto spojené, stočte do uzlíku a konce stočte pod motanec, aby se během pečení nerozpletl. Pokládejte na nepřilnavý plech nebo na plech s pečicím papírem s dostatečnými odstupy. Nechte ještě kynout pod utěrkou asi 25 minut. Předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením ještě potřete rozšlehaným vejcem s mlékem. Pečte asi 20 minut.

Tip redakce: Pokud nemáte rádi mák, můžete uzlíky upéct s ořechovou náplní nebo jen se skořicovým cukrem. Jsou také velmi dobré.

Zdroj: ceskatelevize.cz, irozhlas.cz, babiccinavolba.cz

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související

Napsat komentář