Babiččin linecký koláč s jablky. Zahřeje i na duši

A vonííííí..
linecký koláč
foto: Jitka Lubojacká

Tohle je trochu nostalgický recept, mám ho totiž od své prababičky. Až si koláč upečete, pochopíte, proč si na ni pokaždé, když ho dělám, vzpomenu.

Když jsem byla malá, jezdívali jsme k prababičce pravidelně na návštěvu. Bydlela v jedné vesnici nedaleko Vysokého Mýta v domku s opravdickou klasickou pecí na dřevo. V té pro nás vždy upekla ten nejlepší koláč nebo buchty na světě. V tuhle dobu téměř vždy s jablky. Ty buchty pekla krásně vysoké, plné voňavé jablečné náplně a její jablečný linecký koláč voněl až ven. A tak ho touhle dobou peču taky. A pokaždé si na ni vzpomenu. Díky babi za ten jedinečný recept. Zkuste ho i vy, je vážně moc a moc dobrý!

Recept je na množství těsta, které vystačí na velký plech nebo dvě kulaté formy o průměru přibližně 30-35 centimetrů. Pokud chcete dělat jen jeden menší, jednoduše vydělte vše dvěma.

Na těsto:

  • 1/2 kg hladké mouky (může být i trochu polohrubé)
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 20 dkg másla
  • 2 vajíčka
  • necelý prášek do pečiva
  • citrónová kůra

Postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte (vajíčka by měla mít pokojovou teplotu) a vypracujte hladké těsto. Pokud se drobí a špatně spojuje, můžete přidat cca lžíci mléka. Pak zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu nebo i klidně do druhého dne v chladu odležet. Pak ze dvou třetin vyválejte placku, přendejte do formy. Pokud se těsto trhá, můžete ho do vymazané formy i vmačkat rukama. Na těsto vyskládejte oloupaná jablka nakrájená na plátky, kdo chce, může přidat rozinky namočené v rumu a ořechy, já mám koláč nejraději jen s jablky. Jablka posypte podle chuti cukrem a navrch ze zbylé cca 1/3 těsta uválejte tenké válečky a vytvořte mřížku. Peče se při cca 170 stupních asi 25 minut do růžova.

Můj tip: Úplně nejlepší je linecký koláč ještě vlažný. Se šlehačkou!





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související