Mlsání na víkend: Babiččin linecký koláč podle osvědčeného receptu

linecký koláč
foto: Zuzana Smith

Jablečné koláče k podzimu neodmyslitelně patří. A pokud přemýšlíte, co dobrého si o víkendu upéct, doporučujeme vsadit na jistotu a upéct si linecký koláč s jablky podle našeho osvědčeného receptu.

Jak už sám název napovídá, původ jednoho z nejoblíbenějších jablečných koláčů lze vystopovat do rakouského Linze. Tam pečou oblíbený koláč z křehkého těsta, který zná celý svět pod názvem linecký. Oni sami mu ale říkají mřížkový a připravují ho tradičně s meruňkovou nebo višňovou či rybízovou marmeládou. Varianta s jablky, která se už před desítkami let usídlila v české kuchyni, je ale také vynikající a rozhodně hodná vyzkoušení.

Odkud linecký koláč pochází

Historie lineckého koláče se začala psát nejspíš v polovině 17. století, kdy se recept poprvé objevuje v tehdejších šlechtických kuchařkách. Čtyři recepty, z nichž všechny mají již v názvu název „Linz“, lze nalézt například v kuchařce hraběnky Anny Margarity Sagramosové z roku 1653. A pokud se ptáte, jaký rozdíl je mezi lineckým koláčem a lineckým cukrovím, pak je to především v přípravě těsta.

V Linzi se těsto na tradiční linecká kolečka připravuje v poměru jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky. A naopak těsto na linecký koláč se dělá bez cukru v poměru mouka-tuk jedna ku jedné. Do koleček se také dává více vajec než do koláče a traduje se, že tradiční Linzer Augen milovala i císařovna Sisi.

Babiččin linecký jablečný koláč

Tento recept je na množství těsta, které vystačí na velký plech nebo dvě kulaté formy o průměru přibližně 30-35 centimetrů. Pokud chcete dělat jen jeden menší, jednoduše vydělte vše dvěma. Oproti klasickému lineckému receptu obsahuje i cukr, protože jablka nejsou tak sladká jako marmelády, kterými se tradiční koláč plní.

Na těsto:

  • 1/2 kg hladké mouky (může být i trochu polohrubé)
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 20 dkg másla
  • 2 vajíčka
  • necelý prášek do pečiva
  • citrónová kůra

Postup: Všechny suroviny na těsto smíchejte (vajíčka by měla mít pokojovou teplotu) a vypracujte hladké těsto. Pokud se drobí a špatně spojuje, můžete přidat cca lžíci mléka. Pak zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu či dvě v chladu odležet.

Pak ze dvou třetin vyválejte placku a přendejte ji do formy. Pokud se těsto trhá, můžete ho do vymazané formy i vmačkat rukama. Na těsto vyskládejte oloupaná jablka nakrájená na plátky, kdo chce, může přidat rozinky namočené v rumu a ořechy. Jablka posypte podle chuti cukrem smíchaným s vanilkou a navrch ze zbylé cca 1/3 těsta uválejte tenké válečky a vytvořte mřížku. Peče se při cca 170 stupních asi 25 minut do růžova.

Náš tip: Úplně nejlepší je linecký koláč ještě vlažný. Se šlehačkou!



Jablka a jejich přínos pro zdraví

Díky vysokému obsahu draslíku jablka zabraňují nadměrnému ukládání vody v těle, což může být i příčinou toho, proč se nemůžete zbavit nadbytečných kilogramů.  A určitě byste na ně neměli zapomínat ani při hubnutí. Jedno jablko obsahuje zhruba 100 kcal, což z něj činí ideální moučník nebo záchranu, pokud vás honí mlsná a nevíte, čím ji utišit.

Jablka jsou také dobrým zdrojem vitamínu C a díly tomu skvělým pomocníkem při podpoře imunity. Samozřejmě čím čerstvější, tím ho mají více. Kromě tohoto obsahují vitamíny A, B1, B2, B6, E, K, kyselinu listovou i menší množství vitamínu B12. Toto množství je však příliš malé na to, aby se jablka stala plnohodnotným zdrojem tohoto vitamínu. V jablíčkách je ale také mnoho minerálů, například draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód, selen.

Zdroj: everydayhealth.comhealthline.com, bbcfood.com, whatscookingamerica.net, www.oepb.at

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související