Málokteré cukroví je tak oblíbené jako linecké. Jeho historie sahá hluboko do minulosti, existuje mnoho variant, ale ten původní a osvědčený recept je stejně nejlepší. Upečte si letos s námi babiččiny linecké hvězdičky. Nebudete litovat.
Jak už sám název linecké cukroví napovídá, původ jednoho z nejoblíbenějších vánočních cukroví lze vystopovat do rakouského Linze. Tam ovšem překvapivě pečou jen tradiční koláč z křehkého těsta, který zná celý svět pod názvem linecký, oni sami mu ale říkají mřížkový. Z malinko jiného těsta tu ještě připravují Linzer Augen (linecké oči), které jsou ovšem oproti české verzi o něco větší.
Historie lineckého koláče se začala psát někdy v polovině 17. století, kdy se recept poprvé objevuje v tehdejších šlechtických kuchařkách. Kdo je ale jeho skutečným autorem, se zatím nikomu vypátrat nepodařilo. A pokud se ptáte, jaký rozdíl je mezi lineckým koláčem a cukrovím, pak je to především v přípravě těsta.
V Linzi se těsto na linecká kolečka připravuje v poměru jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky.
A naopak těsto na linecký koláč se dělá bez cukru v poměru mouka:tuk jedna ku jedné. Do koleček se také dává více vajec než do koláče a traduje se, že tradiční Linzer Augen milovala i císařovna Sisi.
Za dob Rakousko-Uherska se popularita cukroví z lineckého těsta rozšířila do všech zemí tehdejší monarchie, tedy samozřejmě i k nám. S velkou pravděpodobnosti si recept na ně přivážely dívky, které sloužily v rakouských rodinách. A postupem času si původní recept poněkud přizpůsobily, především začaly s těsta vykrajovat různé a menší tvary. K těm nejkrásnějším patří linecké hvězdičky. Jak upéct ty nejlepší? Vyzkoušejte tento léty prověřený babiččin recept.
Babiččiny linecké hvězdičky
Na jednu dávku potřebujete:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g práškového cukru
- 250 g másla
- zrnka z půlky vanilkového lusku
- nastrouhanou kůru z půlky (bio) citronu
- špetku soli
- 1/4 prášku do pečiva
- 1 celé vejce a jeden žloutek
- 1-2 lžíce mléka
Postup:
Nejprve smíchejte sypké suroviny, pak přidejte změklé máslo, vajíčka pokojové teploty, vanilku, citronovou kúru a sůl. Těsto zpracujte v robotu nebo ještě lépe rukama. Mléko přidávejte postupně po kapkách, každá mouka saje jinak a někdy není potřeba téměř vůbec, jindy se dá přidat i víc. Těsto se při zpracování postupně přestává lepit na ruce, nedrobí se a stává se kompaktní. Podle toho poznáte, že je dobře připravené. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte do lednice odležet do druhého dne. Pak už jen vyválejte, vykrojte hvězdičky a upečte při 160 stupních do růžova. Marmeládu ke slepení volte nejlépe domácí meruňkovou nebo višňovou, dá se i rybízová. Linecké cukroví by mělo odpočívat alespoň týden či dva, ale nejlepší je tak po třech i víc. Takže je nejvyšší čas začít péct.
Zdroj:radiozurnal.rozhlas.cz, www.linzertorte.at, eat2explore.com