Černá čočka beluga: Proč se vyplatí ji zařadit do jídelníčku?

Tři skvělé recepty!
Foto: Menu Gold

Pokračujeme v našem seriálu o méně známých potravinách, které se vyplatí znát. Patří k nim i černá čočka beluga. Znáte? A jíte? Pokud ne, přesvědčíme vás, že je dobré začít.

Luštěniny bychom měly jíst alespoň dvakrát až třikrát týdně. Z hlediska výživových hodnot jsou skvělou alternativou k masu, kterého většina z nás jí zbytečně moc. Důvodem, proč nejsou tak oblíbené, je i to, že málokdo zná jiné druhy než ty klasické, často zošklivené školní jídelnou. Ale například čočky existuje kromě té známé hnědozelené více druhů, především žlutá, červená i černá, zvaná beluga. Zasvěcenci o ní hovoří jako o kaviáru mezi luštěninami.

V čem beluga vyniká?

Má jemnou oříškovou chuť, dvojnásobné množství bílkovin než třeba tofu (na 100 g 24 g) i spoustu bílkovin a především vlákniny – 100 g čočky pokryje poloviční denní doporučenou dávku. Vyniká i nízkým podílem tuku, obsahuje i velké množství antioxidantů a je skvělým zdrojem vitaminů skupiny B a hořčíku. Je přirozeně bezlepková, nemusí se předem namáčet a po uvaření si zachovává svůj tvar i vysokou nutriční hodnotu. Hodí se do salátů, pomazánek, jako příloha i plnohodnotné jídlo. Z čočky beluga můžete uvařit klasická jídla jako z té zelené, ale já vás dnes naučím tři recepty, která vás nadchnou a naučí tenhle druh čočky jíst.

Pomazánka z čočky beluga

  • 50 g čočky beluga
  • 100 g krémového sýra nebo tvarohu
  • 2 lžíce šlehačky
  • 2 mrkve
  • sůl, čerstvě mletý pepř, 1 stroužek česneku

Postup: Čočku uvařte podle návodu, nechte vychladnout a rozmixujte. s česnekem, solí a pepřem. Přidejte jemně nastrouhanou mrkev, sýr, smetanu a vymíchejte dohladka. Podávejte na čerstvém chlebu s čerstvou zeleninou případně i vařeným vejcem.

foto: Menu Gold

Pečený losos se čočkovým salátem

  • 2 ks (150 g) filetu lososa
  • 200 g čočka beluga  
  • stroužek česneku
  • 2 ks šalotky
  • 1 větší mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej  
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • citron

Postup: Čočku uvařte podle návodu na skus. Na lžíci oleje a lžíci másla orestujte nakrájenou mrkev, celer a poté přidejte i šalotku s česnekem. Přidejte vařenou čočku a dochuťte solí, pepřem, rozmarýnem a tymiánem. Pokud je třeba, můžete směs podlít trochou vody, ve které se čočka vařila.

Filety lososa osolte, opepřete, pokapejte citronem a nechte chvilku odležet. Pak je zprudka na směsi olivového oleje a másla opečte a ihned podávejte s připraveným salátem.

Čočka beluga se zakysanou smetanou, opraženou anglickou slaninou a pošírovaným vejcem

  • 250 g čočky beluga
  • 100 ml olivového oleje
  • 3 střední cibule
  • 50 g zakysané smetany
  • 100 g anglické slaniny
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření, saturejka
  • 4 vejce

Postup: Čočku beluga uvařte spolu s 2 bobkovými listy a novým kořením na „skus“. Sceďte, odstraňte koření a zbytek vývaru nechte stranou. Na rozehřátém oleji orestujte dvě cibule nakrájené na kolečka. Do uvařené osolené a opepřené čočky vmíchejte zakysanou smetanu a prohřejte. Pokud je čočka příliš suchá, přilijte trochu vývaru. Slaninu nakrájejte na tenké nudličky a orestujeme. Připravte pošírované (ztracené vejce) případně vejce uvařené naměkko. Do čočky vmíchejte slaninu, trochu čerstvé saturejky nebo majoránky, přidejte vejce a osmaženou cibuli.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související