Pokračujeme v našem seriálu o méně známých potravinách, které se vyplatí znát. Patří k nim i černá čočka beluga. Znáte? A jíte? Pokud ne, přesvědčíme vás, že je dobré začít.
Luštěniny bychom měly jíst alespoň dvakrát až třikrát týdně. Z hlediska výživových hodnot jsou skvělou alternativou k masu, kterého většina z nás jí zbytečně moc. Důvodem, proč nejsou tak oblíbené, je i to, že málokdo zná jiné druhy než ty klasické, často zošklivené školní jídelnou. Ale například čočky existuje kromě té známé hnědozelené více druhů, především žlutá, červená i černá, zvaná beluga. Zasvěcenci o ní hovoří jako o kaviáru mezi luštěninami.
V čem beluga vyniká?
Má jemnou oříškovou chuť, dvojnásobné množství bílkovin než třeba tofu (na 100 g 24 g) i spoustu bílkovin a především vlákniny – 100 g čočky pokryje poloviční denní doporučenou dávku. Vyniká i nízkým podílem tuku, obsahuje i velké množství antioxidantů a je skvělým zdrojem vitaminů skupiny B a hořčíku. Je přirozeně bezlepková, nemusí se předem namáčet a po uvaření si zachovává svůj tvar i vysokou nutriční hodnotu. Hodí se do salátů, pomazánek, jako příloha i plnohodnotné jídlo. Z čočky beluga můžete uvařit klasická jídla jako z té zelené, ale já vás dnes naučím tři recepty, která vás nadchnou a naučí tenhle druh čočky jíst.
Pomazánka z čočky beluga
- 50 g čočky beluga
- 100 g krémového sýra nebo tvarohu
- 2 lžíce šlehačky
- 2 mrkve
- sůl, čerstvě mletý pepř, 1 stroužek česneku
Postup: Čočku uvařte podle návodu, nechte vychladnout a rozmixujte. s česnekem, solí a pepřem. Přidejte jemně nastrouhanou mrkev, sýr, smetanu a vymíchejte dohladka. Podávejte na čerstvém chlebu s čerstvou zeleninou případně i vařeným vejcem.

Pečený losos se čočkovým salátem
- 2 ks (150 g) filetu lososa
- 200 g čočka beluga
- stroužek česneku
- 2 ks šalotky
- 1 větší mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 2 lžíce másla
- olivový olej
- snítka čerstvého rozmarýnu
- čerstvý tymián
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- citron
Postup: Čočku uvařte podle návodu na skus. Na lžíci oleje a lžíci másla orestujte nakrájenou mrkev, celer a poté přidejte i šalotku s česnekem. Přidejte vařenou čočku a dochuťte solí, pepřem, rozmarýnem a tymiánem. Pokud je třeba, můžete směs podlít trochou vody, ve které se čočka vařila.
Filety lososa osolte, opepřete, pokapejte citronem a nechte chvilku odležet. Pak je zprudka na směsi olivového oleje a másla opečte a ihned podávejte s připraveným salátem.
Čočka beluga se zakysanou smetanou, opraženou anglickou slaninou a pošírovaným vejcem
- 250 g čočky beluga
- 100 ml olivového oleje
- 3 střední cibule
- 50 g zakysané smetany
- 100 g anglické slaniny
- sůl, pepř, bobkový list, nové koření, saturejka
- 4 vejce
Postup: Čočku beluga uvařte spolu s 2 bobkovými listy a novým kořením na „skus“. Sceďte, odstraňte koření a zbytek vývaru nechte stranou. Na rozehřátém oleji orestujte dvě cibule nakrájené na kolečka. Do uvařené osolené a opepřené čočky vmíchejte zakysanou smetanu a prohřejte. Pokud je čočka příliš suchá, přilijte trochu vývaru. Slaninu nakrájejte na tenké nudličky a orestujeme. Připravte pošírované (ztracené vejce) případně vejce uvařené naměkko. Do čočky vmíchejte slaninu, trochu čerstvé saturejky nebo majoránky, přidejte vejce a osmaženou cibuli.