Červená řepa je neprávem opomíjená surovina. Proč ji jíst častěji?

foto: Unsplash

Mezi gurmány je to známá věc. Červená řepa je skvělá na mnoho způsobů, jen si s ní v kuchyni občas nevíme rady. Jak ji nejlépe upravit?

Ať už ji upečete, rozmixujete do polévky nebo vypijete ve formě džusu, je mnoho důvodů, proč by červená řepa měla mít stálé místo ve vašem jídelníčku. Jednak má nízký obsah tuku (na 100 g řepy jen 1g tuku), proto je vhodná při dietách, ale také je plná vitaminů, minerálů (zejména draslíku), tudíž skvělým základem zdravé stravy. Červená řepa je také jedním z nejbohatších zdrojů glutaminu, aminokyseliny, důležité pro podporu správné funkce střev. Rostlinný pigment betacyanin, který dává červené řepě její typickou, purpurově karmínovou barvu, je považován za jeden z nejsilnějších antioxidantů. To znamená, že pomáhá chránit buňky před poškozením a může být užitečný v boji proti stavům souvisejícím s věkem.

Navíc je opravdu dobrá. Konzumovat se mohou i čerstvé listy, ty však mají výrazně nahořklou chuť, lehce připomínající rukolu. Ale do salátů jsou skvělé, zejména pokud je smícháte ještě s dalšími druhy. Kořen řepy je sladký a správně upravený nahradí i maso.

Jak na ni?

Tím nejzákladnějším receptem je bulvy řepy jednoduše upéct. Neoloupané je zabalte do alobalu a v troubě podle velikosti pečte cca 40 -50 minut cca na 160 stupňů. Po vychladnutí bulvy oloupejte. Pokud nechcete mít červené prsty, vezměte si rukavice nebo si prsty potřete citronovou šťávou. Takto upečenou červenou řepu nakrájejte na slabší plátky, zalijte zálivkou z medu, olivového oleje, soli, pepře a citronu a podávejte jako předkrm nebo lehký oběd například s kozím sýrem a ořechy. Další možností je připravit z nich skvělou polévku.

Krém z červené řepy s parmazánovou zálivkou

Potřebujete:

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 g pečené řepy
  • 50 g parmazánu
  • 70 g ricotty
  • hrst bylinek
  • sůl, pepř
  • kousek másla nebo olivový olej

Postup:

Pokrájenou řepu zalijte asi třetinou vývaru a rozmixujte do hladka. Pak dolijte zbytek vývaru a zahřejte. Osolte a opepřete dle chuti. Vařit už se nemusí. Ricottu vymíchejte s parmazánem na hladký krém a před podáváním jím polévku dochuťte. Na závěr přidejte hrst bylinek, skvělá je řeřicha, ale také petrželka nebo bazalka, které s řepou vytváří velmi zajímavou kombinaci. Přidat můžete i pár kostiček sýra. Kozího nebo fety.

Zdroj: bbcgoodfood.com

Další skvělé recepty:





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související