Košíčky z křehkého těsta s limetkovým krémem a ostružinami

Napečte jich víc, mizí závratnou rychlostí
foto: Kim Daniels

Letní mlsání může mít hodně podob. Připravit si můžete úplně lehounké ovocné dezerty, bublaniny, koláče i dorty, ale pokud si chcete opravdu smlsnout, doporučujeme nějakou delikatesu. Například košíčky z křehkého těsta s naprosto úžasným krémem a ostružinami.

Ostružiny právě dozrávají a jejich kombinace s limetkovým krémem vás nadchne. Obě jemně navinulé chuti k sobě dokonale ladí a pokud je doplníte ještě plátkem pomeranče namarinovaným pomerančovým likérem, harmonie bude dokonalá. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete košíčky koupit již hotové, ale upéct je jednoduché a čerstvé jsou prostě lepší.

Na košíčky s limetkovým krémem a ostružinami potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g mascarpone
  • 150 g creme fresh (nebo tučné zakysané smetany)
  • 1 vanilkový cukr
  • ostružiny
  • 1 pomeranč
  • 1 limetku
  • pomerančový likér (např. Cointreau nebo Grand Marnier Grand Rouge)

Postup:

Z mouky, másla, cukru a vejce vypracujete hladké těsto. Dejte ho do lednice na 2 hodiny odpočinout. Pak z něj vyválejte asi 5 mm silnou placku, rozkrájejte na čtverce podle velikosti formiček, ty vymažte máslem a vmáčkněte těsto. Zbylé okraje odkrojte. Dna košíčků propíchejte. Pečte na 160 stupňů asi 15 minut. Pokud vám těsto zbyde, upečte z něj sušenky, které pak můžete spojit zbylým krémem.

Mascarpone smíchejte se smetanou a cukrem. Přislaďte a jemně vmíchejte šťávu z poloviny či celé limetky. Ochutnávejte a postupně ji přidávejte, až se vám bude zdát krém akorát.

Vychladlé košíčky jím naplňte a ozdobte ostružinami a plátky pomeranče, které jste nechali předem alespoň hodinu marinovat v pomerančovém likéru.


Letní mlsání: Smetanový koláč s borůvkami a ostružinami. By šlo!

foto: Unsplash

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související