Letní mlsání: Smetanový koláč s borůvkami a ostružinami. By šlo!

foto: Unsplash

Sezona čerstvého ovoce je v plném proudu, takže zbývá jediná otázka. Co z něho upečeme dnes? Co třeba tenhle báječný smetanový koláč s borůvkami a ostružinami? Použít ale můžete cokoli. Jahody, maliny, rybíz…

Základem koláče je korpus z křehkého těsta. Pak už nepečete nic. Jen smícháte náplň, posypete ovocem a hotovo. Smetanový koláč s borůvkami a ostružinami chutná skvěle, ale kombinaci ovoce si vyzkoušejte podle sebe. Jednou z těch delikátních jsou broskve s malinami a pokud máte chuť na něco exotičtějšího, zkuste angrešt pokapaný limetkovo-mátovým rozvarem. Ta chuť vás dostane.

Smetanový koláč s borůvkami a ostružinami

Křehké těsto:

  • 190 g hladké mouky
  • 110 g vychlazeného nakrájeného másla
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 žloutek
  • sůl

Postup: Do prosáté mouky rozkrájejte máslo, přidejte žloutek, sůl a vodu a rukama vše zpracovávejte tak dlouho, až těsto bude kompaktní. Trochu se lepí, ale to nevadí, mouku nepřidávejte, těsto by bylo po upečení moc drobivé. Hotové dejte do lednice aspoň na dvě hodiny odpočinout. Pak ho vmačkejte do máslem vymazané formy, okraje vytáhněte. Propíchejte vidličkou a vložte do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečte asi 12 minut.

Smetanová náplň

  • 250 ml smetany 33%
  • 125 g zakysané smetany
  • 125 g mascarpone
  • vanilkový cukr
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • kůra z poloviny bio citronu

Šlehačku ušlehejte do tuha a ručně smíchejte se zakysanou smetanou a mascarpone. Oslaďte, dochuťte citronovou kúrou a navršte na upečené vychladlé těsto.

Posypte ovocem a nechte v lednici aspoň dvě hodiny odpočívat.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související