Mlsání na víkend: Šlehačkový koláč s borůvkami a ostružinami

foto: Unsplash

Sezona čerstvého ovoce je v plném proudu, takže zbývá jediná otázka. Co z něho upečeme ? Co třeba tenhle báječný smetanový koláč s borůvkami a ostružinami? Použít ale můžete cokoli. Jahody, maliny, rybíz…

Základem koláče je korpus z křehkého těsta. Pak už nepečete nic. Jen smícháte náplň, posypete ovocem a hotovo. Smetanový koláč s borůvkami a ostružinami chutná skvěle, ale kombinaci ovoce si vyzkoušejte podle sebe. Jednou z těch delikátních jsou broskve s malinami a pokud máte chuť na něco exotičtějšího, zkuste angrešt pokapaný limetkovo-mátovým rozvarem. Ta chuť vás dostane.

Od kdy lidé pečou koláče?

Koláče si lidé připravovali již odpradávna a není bez zajímavosti, že jim připisovali i kouzelnou moc. Kruh byl odjakživa symbolem spojení, jednoty a harmonie. Například Babyloňané pekli koláče na počest bohyně Ištar ve tvaru ženských a mužských genitálií, aby si zajistili její přízeň pro plodnost. Za kolébku koláčů je ale historiky nejčastěji označován Egypt, kde se pekly křupavé kulaté ovesné, žitné nebo pšeničné placky s medovou náplní už za dob faraonů. Na tabulce vyryté 2000 let př.n.l. byl objeven recept i na kuřecí koláč, takže je víc než pravděpodobné, že se už starodávné koláče připravovaly na slano i na sladko.

Smetanový koláč s borůvkami a ostružinami

Křehké těsto:

  • 190 g hladké mouky
  • 110 g vychlazeného nakrájeného másla
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 žloutek
  • sůl

Postup: Do prosáté mouky rozkrájejte máslo, přidejte žloutek, sůl a vodu a rukama vše zpracovávejte tak dlouho, až těsto bude kompaktní. Trochu se lepí, ale to nevadí, mouku nepřidávejte, těsto by bylo po upečení moc drobivé. Hotové dejte do lednice aspoň na dvě hodiny odpočinout. Pak ho vmačkejte do máslem vymazané formy, okraje vytáhněte. Propíchejte vidličkou a vložte do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečte asi 12 minut.

Smetanová náplň

  • 250 ml smetany 33%
  • 125 g zakysané smetany
  • 125 g mascarpone
  • vanilkový cukr
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • kůra z poloviny bio citronu

Šlehačku ušlehejte do tuha a ručně smíchejte se zakysanou smetanou a mascarpone. Oslaďte, dochuťte citronovou kúrou a navršte na upečené vychladlé těsto.

Posypte ovocem a nechte v lednici aspoň dvě hodiny odpočívat.


Proč jíst borůvky?

Borůvky jsou právem označované za super potravinu, protože vynikají mnoha benefity. Tak zaprvé jsou nízkokalorické, takže pokud je nezasypete horou cukru, můžete si jich dopřát tolik, kolik jen sníte. Mají i vysoký obsah vlákniny, vitaminu C a vitaminu K, který nám často chybí, aniž o tom víme. Ten je důležitý pro správnou činnost jater a srážlivost krve. Bez vitaminu K bychom také jen těžko vstřebávali vápník, proto je jeho dostatek také důležitý jako prevence osteoporózy. Borůvky vynikají i vysokým obsahem antioxidantů, které chrání naše tělo před volnými radikály.

Jeden šálek borůvek, což je přibližně 150 g, obsahuje:

  • Vláknina: 4 gramy
  • Vitamin C: 24% denní doporučené dávky
  • Vitamin K: 36% denní doporučené dávky
  • Mangan: 25% denní doporučené dávky
  • Kalorie: 84 kcal
  • Sacharidy: 15 g

Zdroj: www.healthline.com www.bbcgoodfood.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související