Jablečný piškotový koláč. Snadný na přípravu, chutí ohromující

foto: Unsplash

O čerstvé ovoce je teď v zimě nouze, ale jablíček je naštěstí všude dost, takže jablečný piškotový koláč by při volbě, jaký dezert si upéct, mohl být jasná volba.

Jeho výhodou je, že je opravdu návykově dobrý a velmi snadný na přípravu. Pokud máte dobrá, nakyslejší jablka, nemusíte je ani loupat, stačí je nakrájet na tenké plátky. Určitě je nestrouhejte, zbytečně pustí hodně šťávy a koláč by pak nebyl tak dobrý. Jablečnou náplň je vhodně doplnit nějakou výraznější chutí, rozinkami předem namočenými v mandlovém likéru nebo vlašskými ořechy. Mně osobně ale nejvíc chutná s nasekanými mandlemi. Výsledná chuť je o poznání jemnější, ale o to delikátnější.

Na jablečný piškotový koláč potřebujete

  • 300 g jablek
  • 3 vejce
  • 100 g másla
  • 180 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce mléka
  • citronovou kůru
  • sůl
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 150 g hladké mouky
  • rozinky, oříšky nebo mandle

Postup:

Vejce s máslem, cukrem a mlékem vyšlehejte do pěny. Pak přidejte citronovou kůru (ideálně čerstvou z bio citronu), sůl a postupně zašlehejte mouku s práškem. Výsledná hmota musí být krásně vyšlehaná a mírně tekutá., podobně jako těsto na piškot. Těsto vlijte do vymazané dortové nebo jakékoli kulaté formy, posypte jablky smíchanými s rozinkami, ořechy nebo mandlemi, posypte ještě cukrem, který se při pečení na jablkách krásně zkaramelizuje a vložte do trouby rozehřáté asi 160 stupňů. Pečte cca 35 minut. Nejlépe piškotový jablečný koláč chutná ještě vlažný s vanilkovou zmrzlinou nebo pořádným kopcem domácí šlehačky, ale moc dobrý je i druhý den.





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související