Vyzkoušeli jsme: Jak upéct tu nejlahodnější piškotovou roládu? Jde to i bez vážení!

foto: Pixabay

Říká se, že dobrý cukrář se pozná podle toho, zda dokáže připravit dobré, vláčné piškotové těsto. Něco na tom je, protože právě piškot není zrovna jednoduchý. Ale když znáte pár osvědčených fíglů, povede se. Já se takhle naučila tuhle piškotovou roládu. Naplněná jahodovou šlehačkou je naprosto úžasná.

Osobně si přijdu jako cukrář na baterky. Ještě tak hrnková bábovka nebo jednoduchá buchta na plech, to by mi šlo, ale do náročnějších cukrářských receptur se raději nepouštím. Ovšem, piškotovou roládu miluju, a tak jsem si řekla, že se ji naučím. Vyzkoušela jsem možná i deset různých receptů a nakonec se mi nejvíc osvědčil tenhle, zděděný po manželově mamince. Je geniální v tom, že nic nemusíte vážit. Ovšem doporučuju ho dodržet do puntíku, zejména to šlehání nesmíte ošidit.

Na piškotovou roládu potřebujete:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krystal
  • 1 lžičku oleje
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 3 lžičky kakaa

Postup:

Žloutky oddělte od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. V druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem a lžičkou oleje do hladké lesklé směsi a tu postupně vešlehejte do sněhu z bílků. Nikde ne naopak. Pak postupně přisypávejte prosátou mouku s kakaem, ale už šlehejte jen ručně. Nadýchanou směs ihned rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na cca šest minut. Pokud vám trouba peče slabě, raději stupně přidejte, piškot je třeba péct spíše zprudka a rychle, jinak se vysuší.

Ihned po upečení ještě teplý piškot srolujte a nechte vychladnout. Mezitím si ušlehejte šlehačku (nejlépe z 40% smetany) a vmíchejte do ní buď čerstvé jahody, nebo pokud máte, tak marmeládu s kousky jahod. Náplň rozetřete na vychladlý piškot a znovu zabalte. Další možností je rozetřít nejdříve marmeládu (může být i malinová či borůvková) a na ni pak hustou šlehačku.

Roládu můžete úplně stejným způsobem připravit i bez kakaa. Ozdobit ji můžete i kousky ovoce a šlehačku navrh.


Sexy jogurtový dort s jahodami podle cukráře Josefa Maršálka

foto: Albatrosmedia

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související