Co upéct? Maminčina sváteční bábovka je to pravé!

foto: PxHere

Pokud přemýšlíte, co upéct o víkendu, mám pro vás jeden zaručený tip. Je sice trochu pracnější než obvyklá hrnková bábovka, ale zaručuju vám, že lepší jste ještě nejedli.

Když se u nás doma čekala návštěva, máma vždy vytáhla tenhle zaručený recept na sváteční bábovku. Když jsem ji pozorovala, jak ji připravuje, připomínalo to cukrářský koncert. „Nic nesmíš ošidit, “ nabádala mě a trpělivě ukazovala všechny svoje naučené finesy. „Vajíčka musí mít pokojovou teplotu, cukr i mouku si musíš pečlivě odvážit a nikdy sníh nezašlehávej elektrickým šlehačem, vždycky jen ručně,“ slyším ji ještě dnes. Poslechla jsem ji úplně ve všem, protože tenhle její majstrštyk byl prostě pokaždé famózní. Dnes už mi bohužel neporadí, ale věřím, že by na mě byla pyšná. Dělám ji přesně tak, jak mě ji naučila a povede se úplně pokaždé. Celý recept dodržuji úplně do puntíku a vám doporučuji to samé. Věřte, vyplatí se to!

Maminčina sváteční bábovka

Potřebujete:

  • 300 g másla
  • 270 g cukru
  • 5 vajec
  • 370 g hladké mouky
  • 4 rovné lžičky kypřicího prášku
  • cca 3 lžíce smetany
  • 25 g kakaa
  • 2 lžíce mléka
  • 20 g práškového cukru
  • zrníčka z půlky vanilkového lusku
  • 1 lžíci rumu
  • špetka soli

Postup:

Nejprve si z vajíček pokojové teploty oddělte žloutky od bílků. Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Do povoleného másla postupně zašlehejte cukr a pak žloutky. Přidejte vanilková zrnka, smetanu a rum. Odvažte si mouku, prosijte ji, smíchejte s kypřicím práškem a postupně zašlehejte do máslovo-žloutkové směsi. Těsto musí zůstat husté. Ručně metlou do něj vmíchejte sníh. Vymažte si máslem formu o průměru 24 cm, vysypte moukou a vlejte do ní 2/3 těsta. Kakao prosijte a s cukrem a mlékem vymíchejte dohladka. Vmíchejte do zbylé třetiny těsta a vlijte do formy. Spirálovými tahy vidličkou obě těsta promíchejte tak, aby vznikl mramorový vzor. Vložte do rozehřáté trouby na 175 stupňů a pečte přibližně 45 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí.

Po upečení bábovku ihned překlopte a ještě horkou pocukrujte. Podává se s kopečkem ušlehané smetany, kávou nebo čajem. Ozdobit ji můžete ještě malinami nebo jahodovým rozvarem.







Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související