Čokoládový fondant: hříšně SLADKÁ EXTÁZE. S horkým srdcem!

Jí se zásadně horký!
foto: archiv redakce

Je jen málo moučníků, které budí takové emoce. Málo platné čokoládový fondant si zamilujete na první ochutnání.

Když před vás položí horký čokoládový fondant, vy do křupavého těsta zakrojíte a začne vytékat horká čokoládová směs, dostaví se blaho. A sníst jen jednu bábovičku je úkol, na který každý nemá. To chce opravdu silnou náturu.

Přitom příprava téhle dobroty je úplně snadná a nenáročná na čas i suroviny. Zkuste a přesvědčíte se sami. Pokazit to ani moc nejde, jediné, co musíte hlídat, je čas pečení, a to si žádá trochu zvyku, protože hodně záleží na velikosti formiček. Základem úspěchu je, že uvnitř musí zůstat čokoládový fondant tekutý, jinak to nebude ono. Podávat ho musíte ihned po upečení ještě horký. Nejlépe chutná s vanilkovou zmrzlinou a malinami nebo jahodovou pěnou.

video: archiv redakce

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 150 g hořké čokolády s obsahem kakaa 70-80 %
  • 55 g krystalového cukru
  • 100 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • máslo na vymazání
  • kakao na vysypání formiček

Postup:

Na vodní lázni nechte rozpustit čokoládu, do povolené přidejte máslo, důkladně promíchejte a odstavte. Vejce se žloutky a cukrem vyšlehejte do husté nadýchané pěny a za stálého šlehání do ní pomalu přilévejte čokoládovou směs. Na závěr do těsta vmíchejte velmi opatrně mouku a rozdělte ho do zapékacích misek, které jste předem vymazali máslem a vysypali kakaem. Pečte v troubě vyhřáté na 200–210 stupňů 6-8 minut, podle velikosti misek. Důležité je, aby vnitřek zůstal tekutý. Po upečení je nechte ještě chvilku odstát, pak vyklopte na talíř a ihned podávejte.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související