Pravý a neošizený brunch… To si zasloužíte!

Víkendové hodování právě začíná

Ať už pracujete z domu, nebo chodíte do práce, o víkendu se nešiďte. Musí být jiný než ostatní dny. A co ho odliší lépe než dopolední hodování a povalování v posteli?

Slovo brunch už v češtině zdomácnělo, ale pokud to čirou náhodou nevíte, jde o složeninu dvou anglických slov. Breakfast (snídaně) a Lunch (oběd). A přesně tím je, spojením dvou jídel, nebo chcete-li, tak vydatnou a opulentní snídaní, že hlad dostanete až večer. Tradičně začíná rozšířenou anglickou snídaní, především vejci na různé způsoby, doplněné opečenou slaninou, párky, zeleninou, pečenými rajčaty… Následuje pak sladká část, v podobě lívanců politých javorovým sirupem, palačinek nebo vaflí se smetanou a ovocem. Každý si tyhle víkendové hody samozřejmě může přizpůsobit podle svého. Já vás dnes naučím dvě věci, které by podle mého názoru, neměl žádný pořádný brunch postrádat. Tedy vafle a vejce Benedikt.

Belgické vafle na brunch

Na těsto potřebujete:

  • 180 g hladké mouky
  • 3 větší vejce
  • 5 lžíce oleje
  • 150 ml mléka
  • 1 lžíci cukru (krystal)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetku soli

Postup:

Oddělte bílky od žloutků a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr, přidejte žloutky, olej i mléko a vymíchejte hladké těsto. Nakonec jemně rušní metlou vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Těsto pak nalijte do vaflovače a pečte asi 5 minut. Pokud vaflovač nemáte, upečte z těsta malé lívanečky na pánvi. Podávejte s ušlehanou smetanou, čerstvým ovocem a kdo chce i polité javorovým sirupem nebo medem. Moc dobré jsou i s rozpuštěnou čokoládou.

Vejce Benedikt

Pokud si chcete skutečně dopřát, vsaďte na tuhle dobrotu. Opečená žemle s kouskem kvalitní šunky, na ní ztracené vejce a navrch lahodná holandská omáčka… Mňam!

Opéct housku jistě umíte, takže se musíte jen naučit, jak zvládnout dvě důležité věci. A pak to bude ten pravý brunch.

Holandská omáčka na 2-3 porce

  • 3 žloutky z čerstvých vajec
  • 100 g másla
  • hrst nasekané petržele
  • 1 bobkový list, snítka estragonu
  •  100 ml bílého vinného octa
  •  2 kuličky pepře
  • šťáva z půlky citronu

Postup:

Ocet nalejte do menšího kastrůlku, přidejte pepř, bylinky a vše svařte na polovinu. Přeceďte a dejte stranou. Ve vodní lázni prošlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte, dokud směs nezhoustne do nadýchané pěny. Do ní pak jemně po troškách vmíchejte rozpuštěné máslo. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Ztracené (pošírované) vejce

V hrnci přiveďte vodu se lžící octa k varu. Do užší skleničky rozklepněte jedno vejce, vodu v hrnci zamíchejte, aby vznikl vír a vejce opatrně vyklopte doprostřed vodního víru. Voda nesmí vřít, ale jen se udržovat kolem bodu varu. Vařte asi 2–3 minuty, během vaření lžící nebo vidličkou bílek přihrnujte na vejce. Pak ho děrovanou naběračkou vyjměte ven.

Na půlky opečené žemle dejte šunku, na ni vejce, jemně ho natrhněte, polijte holandskou omáčkou a ihned podávejte.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související